„Ce se va întâmpla cu regiunea transnistreană dacă rămâne fără gaz: „Se termină povestea cu „independența” (Revista presei)

  • 16 Septembrie 2022 09:30
„Ce se va întâmpla cu regiunea transnistreană dacă rămâne fără gaz: „Se termină povestea cu „independența” (Revista presei)

„Cine achită prețul independenței Republicii Moldova? – o întrebare pe care o pune jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-o analiză pentru DW, în contextul în care Moldova se pregătește de o iarnă grea, cu gaz puțin și foarte scump. Concernul rus „Gazprom” ar putea sista livrările spre Chișinău începând cu 1 octombrie. Oficial, „mărul discordiei” ar fi o pretinsă datorie de peste 700 milioane de dolari pe care Chișinăul nu vrea să și-o asume fără a fi auditată internațional. Numai că, dacă „Gazprom” închide robinetul, fără gaz și fără soluții rămâne și malul stâng al Nistrului – regiunea transnistreană controlată de un regim separatist pro-rus – acolo unde se află Centrala de la Cuciurgan, care asigură 70% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova și care funcționează pe bază de gaz. Prezentă săptămâna aceasta la București, la un forum de discuții pe tema relației dintre România și Republica Moldova, premierul moldovean Natalia Gavrilița a cerut ajutor României. Premierul român Nicolae Ciucă a spus că autoritățile române vor depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare a gazelor naturale spre Republica Moldova. Autorul mai reține și avertizarea lui Mihail Podoleak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, „Chișinăul trebuie să înțeleagă că stilul Rusiei este să atace în prag de iarnă infrastructura critică civilă. Ei (Rusia – n.n.) vor să înghețăm, vor să ne lase fără curent și fără încălzire. Sper ca Moldova, dacă mai are iluzia că Rusia poate fi un partener interesant, să nu mai creadă acestor povești”, a conchis Podoleak, citat de DW.

„Ce se va întâmpla cu regiunea transnistreană dacă rămâne fără gaz: „Se termină povestea cu „independența” – titrează portalul Zona de Securitate, care analizează același subiect. Regiunea transnistreană a existat în tot acest timp datorită pompării din partea Gazprom a gazului gratuit, iar oamenii din stânga Nistrului nu au achitat niciodată prețul real pentru gaz sau energie electrică. Acum când planează pericolul ca Republica Moldova să rămână fără gaz, publicația a încercat să afle ce se poate întâmpla cu enclava separatistă. Zona de Securitate a discutat cu experți la acest subiect. Una dintre cele mai dese întrebări în legătură cu sistarea gazului rusesc în Moldova este dacă va fi regiunea transnistreană în aceeași situație? Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, dacă acest scenariu ar fi fost posibil se întâmpla încă anul trecut, când Moldova s-a ciocnit cu criza gazelor, dar scopul rușilor este în continuare să aibă contract cu transnistrenii, ca să poată deconecta Moldova, dar să livreze în continuare Transnistriei. Pe de altă parte, Alexandru Flenchea spune că ar exista o cale ca Moscova să alimenteze regiunea transnistreană”, scrie Zona de securitate.

Europa Liberă reține opinia politologului american Francis Fukuyama: „Ucraina, „apărarea adevărată” a Republicii Moldova”, după cum titrează publicația. Cunoscutul politolog american Francis Fukuyama a spus la Chișinău că succesele militare recente ale Ucrainei au demonstrat că „un final pozitiv” al războiului cu Rusia este posibil, asigurând astfel Ucrainei un sprijin constant din partea aliaților occidentali cel puțin pe parcursul iernii viitoare. Aflat în vizită la Chișinău pentru a lansa „Academia de Leadership și Dezvoltare”, un program de instruire al Universității Stanford unde lucrează, Fukuyama a mai spus la o întâlnire cu jurnaliștii moldoveni că actuala contra-ofensivă ucraineană în regiunea Harkov asigură și liniștea Republicii Moldova. „Câtă vreme ucrainenii se descurcă bine, cred că nevoile voastre în domeniul securității sunt asigurate”, a spus politologul american, expert în spațiul post-sovietic. În opinia politologului american, care a mai fost întrebat la întâlnirea cu jurnaliștii la Chișinău ce șanse noi există pentru rezolvarea conflictului transnistrean, slăbirea regimului din Rusia ca rezultat al unui eșec definitiv în Ucraina „poate avea consecințe pentru toate aceste regiuni controlate încă de Rusia”, din Transnistria până în Osetia de Sud”, scrie Europa Liberă.

Ziarul de Gardă reține declarația președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției: „Oamenii corupți din sistem reprezintă, în continuare, cel mai mare impediment în calea reformei justiției” – titrează publicația. Reforma justiției este în continuare „elementul-cheie” al transformărilor prin care trebuie să treacă R. Moldova. Rezultatele acestei reforme vor influența încrederea cetățenilor în stat dar și cât de repede vom deveni stat membru al Uniunii Europene, a afirmat președinta Maia Sandu. „De succesul acestei reforme depinde cât de repede putem să construim o economie puternică și incluzivă. Miza acestei reforme, în continuare, este extrem de mare (…). Reforma a început, dar lucrurile se întâmplă prea încet. Lucrurile se mișcă greu, în pofida faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil și a construi instituții puternice de combatere a corupției (…)”, a afirmat șefa statului. Președinta susține că deși „nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori cerându-le să ia decizii ilegale”, „ o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei – să comită abuzuri”, a spus Maia Sandu, citataă de Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău