„Candidatul Partidului ,,Șor” la funcția de bașcan al Găgăuziei ar putea fi EXCLUS din cursa electorală? (Revista presei)

  • 08 Mai 2023 09:16
„Candidatul Partidului ,,Șor” la funcția de bașcan al Găgăuziei ar putea fi EXCLUS din cursa electorală? (Revista presei)

Pentru Șor, Rusia și împotriva celorlalți. Ziarul de Gardă relatează ce spun participanții la manifestația „Mișcării pentru popor” a Partidului Șor. Oamenii s-au adunat în fața Parlamentului cerând demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor anticipate.

De la acțiune a lipsit deputata Partidului Șor, Marina Tauber, reținută pe 1 mai și plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Oamenii prezenți la protest și-au arătat nemulțumirea de actuala guvernare, iar unii din ei consideră că R. Moldova trebuie să întrețină relații mai bune cu Federația Rusă și chiar s-au pronunțat „Pentru războiul din Ucraina”, relatează Ziarul de Gardă.

Portalul Anticorupție scrie despre „Campania ambulantă a lui Ilan Șor și „banii negri” ai formațiunii. Cu ce s-a încheiat „duminica perchezițiilor” în UTA Găgăuzia. Zece persoane au fost percheziționate, dar niciuna nu a fost reținută în urma percheziților desfășurate duminică, 7 mai, la sediul candidatului partidului Șor pentru funcția de bașcan, Evghenia Guțul. În timp ce procurorii declară că Guțul își face campanie din  mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, liderul fugar al partidului Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, promite alegătorilor aeroport la Comrat și declară că acțiunile întreprinse de oamenii legii ar avea în spate interese politice. Totodată, acesta continuă să facă agitație „de la distanță”, prin intermediul unui ecran pe care staff-ul candidatei îl transportă dintr-o localitate în alta. Potrivit procurorilor, candidatul lui Șor în Găgăuzia, ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea unui grup criminal, bani utilizați pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului, iar pentru convingerea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei, spun procurorii, citați de portalul Anticorupție.

Iar Ziarul Național titrează în același context: „Candidatul Partidului ,,Șor” la funcția de bașcan al Găgăuziei ar putea fi EXCLUS din cursa electorală? Alegătorii ar fi fost corupți cu mijloace financiare provenite din ,,partea unui grup criminal organizat".

Rusia vrea să refacă Uniunea Sovietică și să controleze Republica Moldova – Jurnal.md reține declarația președintei Maia Sandu într-un interviu pentru publicația britanică, Financial Times. Rusia a tins mereu să-și subordoneze Republica Moldova, inclusiv ca parte componentă a unui plan de a reface Uniunea Sovietică. Presiunile asupra Republicii Moldova se fac prin șantaj energetic și proteste stradale, cu scopul de a submina eforturile Guvernului de la Chișinău de a orienta țara spre Uniunea Europeană. „Rusia a încercat întotdeauna să controleze Moldova prin diferite metode. Când au văzut că nu mai pot folosi energia ca instrument de șantaj, s-au orientat spre alte măsuri, inclusiv proteste de stradă, profitând de dificultățile sociale ale oamenilor”, a declarat șefa statului. Maia Sandu consideră că planurile Rusiei de a reface Uniunea Sovietică nu sunt realiste, iar Ucraina este cea care protejează Republica Moldova în acest sens. „Rusia ar vrea să refacă Uniunea Sovietică. Vor să readucă vremurile de înapoi. Noi nu vrem asta. Republica Moldova a făcut parte din zona gri timp de 30 de ani, iar aceasta a însemnat pentru noi sărăcie, corupție, proastă guvernare și emigrare în masă. Vrem să fim parte a lumii democratice. Nu văd planul Rusiei ca fiind realist, dar aceste acțiuni continuă să submineze eforturile noastre”, a declarat șefa statului pentru Financial Times.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău