„Ca succesul extern să se transforme și în unul intern, ar trebui implicate și celelalte partide proeuropene. Noua „istorie de succes” nu poate fi scrisă ca cea veche” (Revista presei)

  • 11 Octombrie 2022 11:27
„Ca succesul extern să se transforme și în unul intern, ar trebui implicate și celelalte partide proeuropene. Noua „istorie de succes” nu poate fi scrisă ca cea veche” (Revista presei)

NewsMaker scrie despre atacurile lansate ieri de Rusia asupra Ucrainei. Trei rachete din cele aproape 100 lansate asupra Ucrainei au zburat de-asupra Republicii Moldova. Premierul a declarat că «a fost îngrozită» de cele întâmplate, dar a dat asigurări că autoritățile «supraveghează situația la frontieră și spațiul aerian național pentru a evita riscuri la adresa cetățenilor moldoveni». În aceeași zi, MAEIE l-a convocat de urgență pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, declarându-i-se despre «inadmisibilitatea încălcării spațiului aerian al Republicii Moldova». Bineînțeles, și șefa statului,și președintele parlamentului Republicii Moldova au reacționat la cele întâmplate. Iar mitropolitul Moldovei Vladimir a oficiat o liturghie în Rusia, în acest weekend, rugându-se pentru sănătatea președintelui rus Putin, pentru pace în toată lumea și pentru încetarea războiului în Ucraina, scrie NewsMaker.

„Războiul a reactivat solidaritatea UE cu națiunile aflate în pericol pe termen scurt și este un catalizator pentru relațiile UE – SUA – Ucraina – Moldova indiferent de cum va evolua, susține în  „Adevărul” Veronica Anghel, profesor de științe politice la Universitatea Johns Hopkins și cercetător la Institutul Universitar European. Potrivit acesteia  efectele războiului vor ridica mai multe provocări pentru reconstrucția, democratizarea și demilitarizarea Ucrainei și chiar a Rusiei în viitor. Prin urmare, războiul va impune mai multe obstacole pe calea europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova, indiferent de cum se va sfârși, și va duce la creșterea instabilității în Rusia.”, a conchis Veronica Anghel.

După ce Ziarul de Gardă a publicat investigația sub acoperire „Protestatari în chirie”, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică” așa zișii protestatari ai Partidului Șor, astăzi publicația întreabă instituțiile statului ce fac  pentru a verifica corupția din spatele protestelor organizate de Partidul Șor? Răspund Poliția, SIS, PG și CNA. Ziarul subliniază că pe lângă faptul că oamenii sunt plătiți pentru participarea la proteste, în fiecare duminică, sute de microbuze și autobuze transportă oamenii spre Chișinău, proces care necesită cheltuieli de sute de mii de lei.În acest context, ZdG a întrebat organele de drept din R. Moldova, abilitate să investigheze eventuale fapte de corupție, despre acțiunile pe care le întreprind pentru a verifica informațiile apărute în ZdG, dar și în spațiul public, despre corupția din spatele protestelor organizate de Partidul Șor.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că ziua de naștere a lui Putin cel sângeros și izolat, marcată de misteriosul „incident” de proporții și stilistică hollywoodiene, cu prăbușirea unui segment al podului care leagă Crimeea de Rusia, apoi tirurile nocturne de rachete asupra orașului Zaporojie, nimerind în blocuri și case private, omorând și rănind zeci de locatari, a lăsat în umbră un eveniment politic important, de anvergură continentală - întâlnirea de la Praga a liderilor tuturor statelor europene, cu excepția Rusiei și Belarusului, care, firește, nu au fost invitați.

Republica Moldova va găzdui cel de-al doilea summit al CPE, planificat pentru prima jumătate a anului viitor. „După autor, este un semnal inedit, chiar dacă găzduirea summitului va necesita, eforturi organizaționale, financiare și diplomatice fără precedent din partea Chișinăului.

Ținând cont de faptul că în același timp trebuie să apese pe acceleratorul procesului de reformare, să asigure ca cetățenii Republicii Moldova să nu înghețe și să supraviețuiască valurilor uriașe de scumpiri, soarta guvernării PAS, a Maiei Sandu în special, nu e de invidiat. Ca succesul extern să se transforme și în unul intern, ar trebui implicate și celelalte partide proeuropene, și societatea civilă în general. Noua „istorie de succes” nu poate fi scrisă ca cea veche, ignorându-se „gramatica” democrației, e nevoie de un stil nou de gândire și de guvernare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău