„Beyond Photography”: Muzeul Național de Artă va inaugura o expoziție de fotografie contemporană a artiștilor din România și R. Moldova

  • 07 August 2023 11:30
„Beyond Photography”: Muzeul Național de Artă va inaugura o expoziție de fotografie contemporană a artiștilor din România și R. Moldova

Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția Dincolo de fotografie, dedicată fotografiei contemporane a artiștilor din Republica Moldova și România. Expoziția reprezintă un dialog cultural, care oferă o oportunitate unică de interacțiune, de înțelegere a culturii contextelor, schimb de idei și experiențe între autori din diferite generații.

Prin diverse forme și tipuri de fotografie: documentară, conceptuală, postfotografie, expoziția Dincolo de fotografie prezintă generația de artiști care lucrează cu fotografia. Lucrările unor autori reflectă aspectele sociale, politice, ecologice și culturologice ale societății care au avut loc în ultimii 30 de ani în țară și în lume. Alți autori experimentează, încercând să împingă granițele percepției tradiționale a fotografiei, folosind practici performative și varii tehnici de manipulare a imaginii pentru a-și transmite ideile, emoțiile sau mesajele. Fotografia contemporană, așa cum a menționat Susan Sontag în cartea sa On Photography, a devenit nu doar un proces tehnic de captare a imaginilor, ci un mediu puternic, cu o semnificație socială și etică enormă.

În general, expoziția Dincolo de fotografie reflectă diverse aspecte ale lumii contemporane, cum ar fi reflectarea schimbărilor și provocărilor culturale contemporane, impactul mass-media și al tehnologiei asupra percepției noastre asupra realității, explorarea identității personale și a relației cu lumea din jurul nostru, atrăgând atenția asupra diverselor probleme socioculturale, economice și politice. În același timp, expoziția cuprinde și experimente cu formatul mediatic al fotografiei în sine. Autorii vor prezenta lucrări în genul fotografiei analogice și digitale, NFT, colaje digitale, lucrări bazate pe arhive fotografice, fotografie circulantă în format de cărți de artist, publicații și zine.

Toate cele de mai sus pot fi rezumate printr-un citat al filozofului postmodernist Jean Baudrillard despre fotografie, potrivit căruia, fotografia nu este doar o înregistrare a realității, ci aceasta are capacitatea de a-și crea propria realitate. Fotografia este capabilă să transcendă contextul în care se află și să ne schimbe modul de înțelegere a lumii. Expoziția Dincolo de Fotografie își propune să depășească viziunea mundană, liniară și obișnuită asupra lumii. Ea caută să transceadă limitele imaginii și ale formei fixe, oferind spectatorilor posibilitatea de a experimenta o nouă realitate și de a regândi lumea din jurul nostru.

În perioada expoziției, va funcționa o bibliotecă colectivă cu scop educațional, unde vor fi prezentate cărți foto din bibliotecile personale ale participanților.

În zilele de marți și vineri, între orele 16.00-18.00, vizitatorii vor avea ocazia să se întâlnească cu curatorul și participanții la expoziție și să pună întrebări pe teme de interes. 

Expozitia Dincolo de Fotografie este parte a proiectului Biroul nomad de cercetare în artă, finanțat de către Guvernul Elveției.

Organizator Art Platforma. Parteneri: Muzeul Național de Artă al Moldovei, platforma Romanian Contemporary Photography INFLUX, Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, Oberliht, galeria ElectroPutere, Casa Zemstvei, Zpațiu.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău