„Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova” (Revista Presei)
-
04 Decembrie 2023 10:37
„Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova”, despre aceasta relatează Departamentul Investigații TV8. Jurnaliștii au urmărit luni de zile predicile rostite de preoti în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și au aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Această investigație dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.
„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie”, recunoaște într-un interviu pentru Ziarul de Gardă Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării economice și digitalizării. Întrebat dacă R. Moldova a devenit mai bogată odată cu venirea la guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba a spus: „Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie și am știu asta din prima zi în care am acceptat, eu de exemplu, acest post”.
În ceea ce privește noul embargo impus de Federația Rusă pentru fructele și legumele din R. Moldova, ministrul Dezvoltării economice și digitalizării a subliniat: „Ne miră asta, oare? Poate ne-a șocat 20 de ani în urmă, dar acuma nu cred că ar trebui să ne mire sau să ne surprindă așa fel de decizii. De fiecare dată când la Chișinău se ia o decizie care nu prea place la Moscova, economia noastră este pedepsită și antreprenori concreți trebuie să sufere, din cauză că unui birocrat din Moscova brusc nu-i place nu știu ce componentă și nu știu ce a găsit absolut întâmplător și aleatoriu”.
Situația deținuților politici din regiunea transnistreană, abordată în cadrul reuniunii anuale a OSCE, scrie Anticoruptie.md. 120 de organizații ale societății civile din Europa, printre care și Asociația Promo-LEX, au înaintat o declarație către Consiliul de Miniștri al OSCE, convocat pe 29 noiembrie, la Skopje, prin intermediul căreia au cerut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici din regiunea transnistreană. Promo-LEX a prezentat cazurile a trei activiști civici din regiunea transnistreană condamnați de regimul nerecunoscut de la Tiraspol pentru că și-au permis să manifeste opinii contrare în raport cu anumite acțiuni. În mod particular, documentul scoate în evidență cazurile lui Victor Pleșcanov, Mihail Ermurachi și Vadim Pogorlețchi, deținuți ilegal în stânga Nistrului pentru manifestarea unor opinii contrare regimului de la Tiraspol. Persoanele incomode sau cele care promovează și formulează idei ce contrazic propaganda sau mesajele administrației de facto, sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare.
Moldova, povestea de succes de care are nevoie UE, un subiect de Vitalie Călugăreanu pentru DW. Exponenții guvernării pro-europene de la Chișinău recunosc că riscul blocării Ucrainei de către Ungaria la reuniunea Consiliului European din decembrie există și spun că aceasta ar genera foarte multă frustrare din partea Ucrainei în raport cu Republica Moldova. Scenariul ca doar Moldova să primească undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la UE la apropiata reuniune a Consiliului European este posibil, dar nu este scenariul de bază despre care se discută la Chișinău. Valid este și scenariul, care se referă la amânarea unei decizii a Consiliului European, pentru începerea negocierilor de aderare atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova, ceea ce ar însemna că Moldova va fi ținută după ușă până în luna martie 2024 doar pentru a nu descuraja Kievul. „Răspunsul pe care îl poate da Consiliul European poate fi nu neapărat „da” sau „nu”. S-ar putea să nu fie luată nicio decizie iar momentul mult așteptat să fie amânat până după alegerile din Parlamentul European. În orice caz, începerea sau neînceperea negocierilor de aderare cu Ucraina va fi cea mai dificilă decizie pentru Consiliul UE. Dacă se va decide amânarea procesului, Chișinăul va trebui să se gândească cum folosește acest răgaz în favoarea sa”, susține ex-vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Alexandru Flenchea. Pe de altă parte, Angela Gramada crede că „UE are nevoie acum de o poveste de succes”... „Și, dacă ne uităm la cele trei state (R. Moldova, Ucraina și Georgia) care își doresc să adere la UE, o să vedem că R. Moldova este candidatul perfect”, spune Gramada.