„Alegerile din 20 octombrie sunt despre libertate. Doar Rusiei îi convine absenteismul masiv al electoratului proeuropean și unionist” (Revista presei)
-
08 Octombrie 10:05
RISE Moldova publică o investigație despre afacerile lui Șor cu guvernul Rusiei. RISE Moldova a descoperit că în perioada campaniei electorale pentru prezidențiale și a referendumului de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova. Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi. În una dintre ele, Șor s-a asociat cu o corporație de stat deținută de guvernul rus, iar în alta, de tip holding, cu o bancă rusească de stat folosită de oligarh pentru a cumpăra alegătorii moldoveni cu 15 milioane de dolari.
La rândul lor, alegătorii trebuie să spună „Nu” la referendum și să voteze pentru candidatul al cărui nume le este trimis prin aplicația Telegram de la Moscova.
ZDG scrie că pe data de 6 octombrie, în incinta Casei de Cultură din localitatea Brăviceni, raionul Orhei, a fost prezentată candidatura fostei jurnaliste Natalia Morari la alegerile prezidențiale dn 20 octombrie. Potrivit surselor ZdG, de organizarea evenimentului s-a ocupat Eugenia Băleanu, directoarea gimnaziului din localitate. Băleanu a fost președinta organizației teritoriale Brăviceni a Partidului Șor, declarat neconstituțional. În vara acestui an, Băleanu, conform surselor ZdG, a fost documentată de organele de drept după ce a adus bani din Federația Rusă, într-o schemă pusă la cale de oamenii lui Șor. Contactată de ZdG, Eugenia Băleanu a negat că s-ar fi ocupat de organizarea evenimentului în favoarea candidatei Natalia Morari. Ea apare în mai multe imagini de la eveniment, inclusiv într-o fotografie alături de Morari în timp ce ține un ziar în mână.
Moldovenii tot mai imuni la propaganda Kremlinului, constată DW. Potrivit publicației, scade numărul moldovenilor indeciși în cazul referendumului pro-UE și crește popularitatea Maiei Sandu la alegerile prezidențiale. Așa arată datele ultimului sondaj realizat înainte de votul din 20 octombrie. În ceea ce privește referendumul constituțional prin care actuala guvernare propune introducerea cursului pro-european în Legea Supremă, 68,3% din cei intervievați spun că vor participa cu certitudine la plebiscit – în creștere cu 3% față de luna august. Asta în condițiile în care doar 30% spun că știu cum anume va fi formulată întrebarea supusă referendumului. 68% nu s-au interesat încă de acest detaliu.
Alegerile din 20 octombrie sunt despre libertate susține Nicolae Negru în Ziarul Național. În opinia publicistului, doar Rusiei îi convine absenteismul cât mai masiv al electoratului proeuropean și unionist. Autorul subliniază că fără unioniști, partidele proeuropene nu pot câștiga majoritatea. Iar de la pierderea alegerilor prezidențiale și parlamentare până la retragerea cererii de aderare la UE sau anularea Acordului de asociere cu UE, transformarea Republicii Moldova într-un alt Belarus e un singur pas. Nicolae Negru îndeamnă să mergem la alegeri și referendum ca să-i demonsrtrăm Rusiei că suntem liberi, că nu are niciun drept asupra noastră. Alegerile din 20 octombrie sunt în primul rând despre libertate. Ceea ce înseamnă și reUnire.