„A fi sau a nu fi” partidul lui Ilan Șor (Revista presei)

  • 10 Mai 2023 09:51
„A fi sau a nu fi” partidul lui Ilan Șor (Revista presei)

„A fi sau a nu fi” partidul lui Ilan Șor. Curtea Constituțională îi decide destinul, scrie portalul Anticorupție cu referire la ședința de astăzi în care va fi examinată sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii. La solicitarea Chișinăului, Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie 2022, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor. ”Statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”, a specificat Comisia de la Veneția, care a lăsat la discreția Curții Constituționale problema privind scoaterea Partidului Șor în afara legii, dar cu respectarea normelor democratice și respectarea principiului pluralismului la adoptarea deciziei, scrie Anticorupție.md.

Ziarul de Gardă publică un reportaj de la marșul de 9 mai: „Pentru mine nu-i interzisă panglica”, titrează publicația. Cu riscul de a fi amendați, unii participanți la eveniment au purtat panglica „Sf. Gheorghe”. Cu panglici negru-oranj în piept, mai mulți politicieni au participat la un marș prin centrul Chișinăului cu ocazia zilei de 9 mai. Purtarea panglicii numită și panglica „Sf. Gheorghe”, rămâne interzisă în R. Moldova, fiind prevăzută o amendă pentru afișarea ei la manifestațiile de 9 mai. Precizarea a fost făcută de șeful Inspectoratului General da Poliție, Viorel Cernăuțeanu. Ziarul de Gardă scrie că printre participanți se regăsea și un bărbat care avea la el steagul NATO. „Acesta e drapelul libertății tuturor popoarelor care sunt protejați și păziți de fascismul, fie de la asfințit, fie de la răsărit. Astăzi noi sărbătorim ziua eliberării Europei de sub un fascism, la care astăzi ne mai găsim sub amenințarea unui alt fascism, de la Moscova care vine”, a spus el.

Europa Liberă scrie că „9 mai împarte în tabere diferite puterea și opoziția, dar și principalele formațiuni pro-ruse”. Puterea pro-occidentală și opoziția pro-rusă comemorează în mod separat 9 mai, la Chișinău, dar au devenit mai vizibile și divergențe între principalele formațiuni ale opoziției pro-ruse, care au organizat manifestări diferite.  Opoziția pro-rusă a marcat Ziua Victoriei prin marșuri separate, sfidând legea care interzice panglica Sf. Gheorghe. Autoritățile au avertizat înainte de 9 mai că poliția va sancționa purtarea de simboluri interzise, ca „Panglica Sf. Gheorghe” folosită de militarii ruși în timpul invaziei n Ucraina. Banda neagră-oranj care apare pe multe medalii sovietice din Cel de-al Doilea Război Mondial și care a fost folosită în ultimii 15 ani de către Moscova ca simbol al victoriei URSS asupra Germaniei naziste a fost interzisă în R. Moldova în aprilie 2022 pe motiv că a devenit și un simbol care propagă războiul. Europa Liberă remarcă faptul că manifestările de 9 mai au subliniat lipsa de unitate între principalele partide pro-ruse. Socialiștii și Partidul Șor sunt rivali la alegerile din autonomia găgăuză, unde se bat în turul doi de scrutin, pe 14 mai, pentru funcția de guvernator. Puterea pro-occidentală crede că cele două partide ar concura pentru atenția Moscovei și să ambele formațiuni ar încerca să destabilizeze R. Moldova în interesul Kremlinului.

Ziua păcii și dezbinării naționale în Moldova, scrie despre același subiect jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-un comentariu pentru DW. 9 mai a împărțit din nou moldovenii în două tabere. Unii au celebrat pacea și Ziua Europei, iar alții, ghidați de politicieni pro-ruși, au sărbătorit Ziua Victoriei cu panglica războiului (negru-oranj) prinsă la piept. În ultimele trei decenii, politicienii moldoveni loiali Kremlinului au impus o percepție greșită a Zilei Victoriei în Moldova – au atribuit Rusiei victoria asupra fascismului și au contrapus-o Zilei Europei, divizând astfel societatea. Încercările din ultimii ani de a coagula geopolitic populația încă nu dau roade, din cauza propagandei rusești și a politicienilor pro-ruși, care alimentează dezbinarea din considerente electorale, constată autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău