„Carul merge înaintea boilor”. Dosarul lui Plahotniuc s-a intersectat cu dosarul fostei conduceri a BNM (Revista presei)

  • 28 Decembrie 2023 09:40
„Carul merge înaintea boilor”. Dosarul lui Plahotniuc s-a intersectat cu dosarul fostei conduceri a BNM (Revista presei)

 „Carul merge înaintea boilor”. Europa Liberă relatează cum dosarul lui Plahotniuc s-a intersectat cu dosarul fostei conduceri a BNM. Primul dosar al oligarhului Vladimir Plahotniuc ajuns în instanță ar putea fi conexat cu o altă cauză penală, în care fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) este învinuită de complicitate în „furtul miliardului”. Procurorii din ambele cazuri se opun. Solicitarea ca cele două dosare să fie examinate împreună a venit de la avocatul lui Plahotniuc, Luсian Rogac. Potrivit acestuia, ambele cazuri au făcut parte din dosarul numit generic „frauda bancară”, care se referă la furtul unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești, în 2014. Din totalul pagubei, oligarhul aflat în căutare internațională ar fi beneficiat, potrivit acuzării, de 39,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro. Acest dosar a fost pornit în primăvara anului 2020 și a ajuns în instanță în septembrie 2022. Bancherii sunt judecați pentru escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Mai exact, ei sunt acuzați că au acționat în interesele „organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc” și au facilitat „furtul miliardului” prin intermediul celor trei bănci: BEM, Unibank și Banca Socială. Toți pledează nevinovați. În ședința de judecată din 27 decembrie, procurorul Alexandru Cernei, care reprezintă acuzarea în dosarul lui Plahotniuc, a solicitat judecătorilor să respingă cererea de conexare, pentru a evita tergiversarea ambelor dosare. El a explicat că cele două dosare se referă la infracțiuni diferite și la diferite perioade de timp.

La patru ani distanță de la dezvăluirile privind amploarea fenomenului interceptărilor ilegale, doar cinci executanți sunt în boxa acuzaților, scrie RISE Moldova. Nici judecătorii, nici procurorii care au aprobat  interceptările ilegale nu sunt urmăriți penal. În 2019, RISE Moldova a investigat cum instituțiile controlate de Partidul Democrat au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților săi. Peste 50 de persoane (membri ai societății civile, avocați, jurnaliști și politicieni) au fost interceptate telefonic și monitorizate vizual, în unele cazuri ajungându-se la microfoane și camere video instalate în locuințe. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Investigația „Ministerul Interceptărilor” a avut la bază o scurgere de informații cu aproape 600 de proiecte de ordonanțe, procese-verbale, încheieri judecătorești și mandate de autorizare. Dezvăluirile din „Ministerul Interceptărilor”, au dus la scurt timp la un șir de demisii și anchete în instituțiile de forță. Unii dintre cei interceptați au aflat din investigația RISE  că au fost urmăriți, alții au depus plângere la CtEDO după publicare.

„O închisoare în aer liber”. Răpiri de persoane, tortură și închisoare pentru critica regimului de la Tiraspol. Ziarul de Gardă discută despre drepturile omului în stânga Nistrului, cu avocatul Pavel Cazacu. În regiunea transnistreană rata de încarcerare este de patru ori mai mare decât media europeană și aproape de două ori mai mare decât în dreapta Nistrului, iar încălcarea dreptului la libertatea și siguranța persoanei în este una sistemică, arată datele Promo-LEX. „Este un indicator care nu face față nimănui și arată, probabil, adevărata față a acestui regim din stânga Nistrului, care este un regim represiv, autocrat, căruia nu-i pasă și care nu pune valoare pe drepturile omului sau pe om, în general”, a declarat avocatul Pavel Cazacu, de la Asociația Promo-LEX, la Podcast ZdCe.

Ziarul Național scrie că prunele din R. Moldova au înregistrat un RECORD la exporturi în 2023: Aproape 80% din fructe au fost vândute pe piața UE, titrează publicația. Republica Moldova a făcut, în anul 2023, exporturi-record de prune proaspete, fiind al treilea exportator la nivel mondial și lider incontestabil în  Europa. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în perioada ianuarie -septembrie 2023, fermierii moldoveni au exportat peste 47 de mii de tone de prune proaspete și au câștigat peste 22,8 de milioane de dolari. Aproximativ 79% din totalul exporturilor de prune au ajuns în țările UE, iar 17% au fost exportate în țările CSI.  Până la încheierea sezonului agricol, volumul total al exporturilor de prune va atinge cifra de 85 de mii de tone, mai arată BNS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău