„Putin ne-a cumpărat cu 150 de ruble transnistrene” (Ziarul de Gardă)
-
21 Iunie 2013 11:26
REVISTA PRESEI DIN 20 IUNIE
„Putin ne-a cumpărat cu 150 de ruble transnistrene”, titrează Ziarul de Gardă, care publică un reportaj din satul Varnița. Potrivit publicației, autoritățile transnistrene duc o politică de deznaționalizare în Varnița și Bender. Din cei 700 de pensionari din Varnița, 500 primesc pensie de la Tiraspol, în ruble, pentru că e mai mare, iar ceilalți – de la Chișinău, în lei moldovenești. „Cam toți s-au dat în „curvăria rublelor”, susține o pensionară. Alții povestesc că au renunțat la buletinul moldovenesc și și-au făcut pașaport transnistrean pentru că, altfel, li se taie 30% din salariu”. Populația află ce se întâmplă la Chișinău prin televiziunile de la Tiraspol.
Ziarul de Gardă mai relevă că omul de afaceri Ilan Shor, împreună cu soția sa, cântăreața Jasmin, care circulă prin Moscova cu numere diplomatice, pun stăpânire și pe proprietățile Ambasadei R. Moldova din Rusia. Potrivit surselor Ziarului de Gardă, restaurantul „Moldova”, aflat în incinta hotelului care aparține Ambasadei, ar fi fost dat în chirie unei firme care aparține familiei Shor. Fostele angajate ale restaurantului, originare din Republica Moldova, au fost disponibilizate, iar administratoare a devenit o prietenă de-a cântăreței Jasmin. Totodată, mai multe etaje ale hotelului Ambasadei, care aparține tot R. Moldova, au fost date în chirie unor firme care aparțin aceluiași om de afaceri.
Combaterea corupției nu are cum să fie populară într-o societate care, de două decenii, a tot tolerat acest fenomen, susține într-un interviu din Ziarul de Gardă, viceministru al Educației Igor Grosu. El afirmă că Ministerul are o listă de instituții din care crede că s-a făcut scurgerea și au fost plasate testele pe internet. Igor Grosu mai susține că primele trei examene de BAC s-au desfășurat bine, că numărul celor care încearcă să fraudeze este în scădere și că sistemul de organizare funcționează și camerele de supraveghere și-au demonstrat eficiența.
Șevciuk declară DESCHIS că va continua să ocupe bucăți din teritoriul RM, scrie Timpul. Acum 21 de ani s-a început operațiunea de eliberare a orașului Tighina de forțele separatiste transnistrene. Așa-zisul președinte al republicii moldovenești nistrene Evgheni Șevciuk, care a participat la un marșde comemorare a evenimentelor, a acuzat Moldova de agresiune și susține că Tighina va rămâne mereu oraștransnistrean.
Fostul premier, Zinaida Greceanâi, susține că revizuirea istoriei va duce la pierderea privilegiilor economice din partea Federației Ruse, scrie Adevărul. Aceasta a declarat în cadrul unei conferințe despre Al Doilea Război Mondial, care a avut loc la Moscova, că în Republica Moldova se desfășoară un intens război informațional, orientat spre revizuirea valorilor ideologice, morale și creștine. Greceanâi i-a îndemnat pe participanții la conferință să analizeze și să identifice o soluție de a stopa procesul de înstrăinare și insuflare a urii între popoarele frățești.
Judecătorii vor fi supuși OBLIGATORIU unui examen medical, titrează Ziarul Național. Potrivit unui ordin al Ministerul Justiției, verificarea stării de sănătate a candidaților la funcția de judecător și a judecătorilor în funcție va fi efectuată de către o comisie din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.