Zubco trebuie să plece (Jurnal de Chișinău)

  • 18 Ianuarie 2013 09:08
Zubco trebuie să plece (Jurnal de Chișinău)

Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chișinău despre criza din coaliția de guvernare, demiterea lui Zubco și rolul președintelui Republicii Moldova.

Cazul omorului din Pădurea Domnească a ajuns într-un punct critic. De fapt acum începe adevăratul examen pentru AIE, pentru democrația din Republica Moldova, consideră autorul. De aprecierea pe care o vor da liderii AIE, de acțiunile lor de mai departe depinde dacă ne mișcăm spre un stat democratic, de tip european, în care se pune preț pe lege și moralitate, sau rămânem în continuare în zona statelor oligarhice, unde legea și morala se află la cheremul celor care plătesc campaniile electorale. Potrivit publicistului, Zubco trebuie să plece. O cere nu numai interesul AIE. O cere interesul Republicii Moldova. O cer regulile democrației. Președintele Nicolae Timofti nu mai poate sta la o parte, trebuie să se implice, să ajute, fie și simbolic, la demiterea înaltului demnitar compromis moral în primul rând.

Vitalie Ciobanu revine în Adevărul la Ziua Culturii și starea de lucruri dintr-un domeniu care nu circumscrie doar creația artistică, ci vizează educația și nivelul de civilizație al unui popor. Autorul scrie că în epoca tranziției a înflorit în Republica Moldova un așa-zis model de succes, care disprețuiește omul cu carte și exaltă minciuna, șmecheria, cinismul, demagogia, lipsa de exigență.

Adevărul mai scrie în ediția de astăzi despre drama copiilor abuzați sexual în familie. Zeci de fete sunt batjocorite de bărbații din propriile familii. Multe dintre aceste crime nu ajung să fie descoperite, iar violatorii rămân în libertate sau se aleg cu sancțiuni simbolice.  Cel mai des mamele își iartă soții și concubinii violatori. Infracțiunile sunt recalificate din deosebit de grave în mai puțin grave din lipsă de probe. Multe victime ale traficului de femei au fost violate în copilărie de tată, frate sau de alți bărbați din familie. Fiecare a doua tânără asistată de Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că a fost forțată să întrețină relații incestuoase.

Ilie Ilașcu, dat afară din casă de statul român, titrează Adevărul. Fostului deținut politic al regimului de la Tiraspol i s-a cerut să elibereze apartamentul oferit în folosință de executivul de la București.

Faptul că mai există școli cu grafie latină în Transnistria reprezintă aproape un miracol, remarcă George Damian în Timpul. Nu existe oameni mai curajoși decât profesorii acestor școli, părinții elevilor și înșiși elevii care aleg să frecventeze școlile ce le permit să își păstreze identitatea națională, scrie publicistul. Raportul OSCE despre aceste școli indică faptul că ele constituie un element din cadrul procesului de reglementare a conflictului.

Apa din Prut va ajunge în raioanele Cimișlia și Basarabeasca, aflăm din Gazeta de Sud.Autoritățile locale din Cimișlia și Basarabeasca s-au convocat într-o ședință specială și au votat în unanimitate pentru un proiect de aprovizionare cu apă potabilă din Prut a localităților din aceste raioane. Proiectul va fi finanțat de nemți.  Lucrările urmează să demareze în primăvară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău