Zona de Liber Schimb pe care R. Moldova o are cu Uniunea Europeană este o ancoră de stabilitate pentru statul nostru, dar și pentru economie / Studiu

  • 15 Februarie 2022 13:43
Zona de Liber Schimb pe care R. Moldova o are cu Uniunea Europeană este o ancoră de stabilitate pentru statul nostru, dar și pentru economie / Studiu

Zona de Liber Schimb pe care Republica Moldova o are cu Uniunea Europeană este o ancoră de stabilitate pentru statul nostru, dar și pentru economia noastră. În acești ani, de la implementarea DCFTA, Republica Moldova și-a mărit considerabil exporturile spre Uniunea Europeană, iar numeroase afaceri au fost deschise cu bani europeni. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu de evaluare a DCFTA, realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Centrul de Studii Politice Europene, de la Bruxelles, transmite Radio Chișinău.

În mai bine de șapte ani de când este implementată Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între UE și Republica Moldova, exporturile spre blocul comunitar au crescut considerabil. Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, apreciază că în acești ani exporturile s-au modernizat, iar Uniunea Europeană rămâne cel mai mare investitor în Republica Moldova.

Este straniu să vedem percepția publică când Rusia încă mai este privită ca cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Acum exporturile moldovenești au devenit mult mai moderne: în afară de mere, reușiți de asemenea să vindeți și piese de schimb pentru mașini. Și de fapt, Republica Moldova, exportă cu mult mai multe produse agricole către UE decât către Federația Rusă. UE este cel mai mare investitor social în Republica Moldova. Și de fapt, noi suntem cel mai mare partener de dezvoltare al Republicii Moldova”.

Problemele pe care le-a avut Republica Moldova în sistemul de justiție și corupția au diminuat din șansele pentru ca țara să poată profita din plin de avantajele Zonei de Liber Schimb cu UE.

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu consideră că DCFTA a permis Republicii Moldova să creeze mai multe locuri de muncă și să se bucure de stabilitate, în special economică. El a precizat că exporturile Republicii Moldova în UE au crescut cu o rată mai mare decât în cazul altor state.

”Acest lucru ne-a permis să păstrăm și să creăm locuri de muncă. Acest lucru ne-a permis, în Republica Moldova să fim ceva mai prosperi decât am fi fost dacă nu aveam această ieșire pe piața europeană. Acest lucru ne-a permis nouă ca stat să supraviețuim într-o perioadă foarte grea politic geopolitic, economic.”

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între UE și Republica Moldova a intrat în vigoare în anul 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău