Ziua Națională a României, sărbătorită în întreaga lume: Concerte, expoziții și o colecție vestimentară inspirată de ie

  • 30 Noiembrie 2016 14:42
Ziua Națională a României, sărbătorită în întreaga lume: Concerte, expoziții și o colecție vestimentară inspirată de ie icr.ro

În fiecare an, reprezentanțele Institutului Cultural Român în străinătate acordă o atenție deosebită sărbătorii Zilei Naționale, organizând cu acest prilej o serie amplă de manifestări culturale, în colaborare cu Misiunile diplomatice ale României din țările de reședință.

În 2016, evenimentele dedicate Zilei Naționale debutează la sfârșitul lunii noiembrie printr-o serie de concerte organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, primul eveniment fiind programt pe 25 noiembrie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici" din Chișinău. Concertul este susținut de violoncelistul român Răzvan Suma și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici" sub bagheta maestrului Mihai Agafița. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume, informează icr.ro.

Manifestările culturale continuă cu un concert extraordinar de muzică clasică organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și Sala cu Orgă, pe 29 noiembrie. Evenimentul, devenit tradițional pentru publicul meloman din Chișinău, va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, și de celebrul violonist român Alexandru Tomescu.  În cadrul concertului vor fi interpretate lucrările: Doru Popovici - Codex Caioni; Bela Bartok - Muzică pentru corzi, percuție și celestă; W.A.Mozart - Concertul Nr 3 pentru vioară și orchestră și George Enescu - Balada pentru vioară și orchestră.

Un alt eveniment organizat de ICR Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a României este concertul „Sub Zodia Mariei", stabilit pentru data de 5 decembrie 2016. Concertul de poezie și muzică folk va avea loc la Teatrul Național „Satiricus.I.L.Caragiale", amplasat în imediata apropiere a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici" din Chișinău, și va fi susținut de Maria Gheorghiu (Gorghiu) - voce, Adriana Trandafir - recital de versuri și Radu Grațianu - pian. 

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul marchează Ziua Națională a României prin organizarea unei serii de de concerte susținute de Ansamblul Cununa Carpaților la Edirne, Ankara și Istanbul. Programul cuprinde trei spectacole care se desfășoară la sala de concerte a Universității Trakya, în data de 27 noiembrie 2016, la Hotelul Sheraton, Ankara, pe 29 noiembrie a.c, iar cel de-al treilea concert are loc pe 1 decembrie 2016 la sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey din Istanbul. Spectacolul de muzică și dansuri folclorice din diferite regiuni este susținut de orchestra formată din interpreți ai instrumentelor folclorice tradiționale, condusă de dirijorul Dumitru Ionescu. Dansatorii vor purta costume specifice zonelor prezentate.

Ziua Națională a României, sărbătorită în întreaga lume: Concerte, expoziții și o colecție vestimentară inspirată de ie

Institutul Cultural Român de la Viena și Biroul de promovare și informare turistică al României la Viena marchează Ziua Națională a României printr-un concert susținut de artistul și dirijorul Nicolae Voiculeț (nai) alături de Klaus Untch (orgă) și Orchestra România. „DOR", în data de 27 noiembrie, la biserica Minoriten din Viena (Minoritenplatz 2A, 1010) și respectiv 1 decembrie 2016, la Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava. Concertul este parte a turneului D.O.R., un concept dezvoltat de Nicolae Voiculeț, ambasador al turismului românesc. Proiectul muzical este gândit ca unul de promovare a identității românești și de redescoperire a valorilor naționale și invită publicul să se alăture evenimentelor dedicate responsabilizării sociale și culturale, respectului față de natură și mediul înconjurător.

Ziua Națională a României este sărbătorită la Budapesta prin organizarea unui recital susținut de Alexandru Tomescu în Sala de Bal a Hotelului Corinthia. Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează pe 28 noiembrie, împreună cu Ambasada României la Budapesta, un recital de muzică de cameră susținut de violonistul Alexandru Tomescu, careva aduce în fața publicului vioara Stradivarius Elder-Voicu, vioară care face parte din patrimoniul României. Programul recitalului va cuprinde: Belá Bartók - Sonata pentru vioară solo, Sz. 117; Johann Sebastian Bach - Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004; George Enescu - Lăutarul din suita Impresii din Copilărie, op. 28. La recital și la recepție vor fi invitate oficialități ungare, personalități politice și publice, ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, ai institutelor culturale care funcționează în capitala ungară, ai comunității românești din Ungaria.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei,marchează Ziua Națională a României prin organizarea unui concert susținut de Cvartetul Contempo la Sala Grunewald a Filarmonicii din Stockholm în data de 29 noiembrie 2016. În program: George Enescu: Preludiu la unison, Béla Bartok: Dansuri populare românești (aranjament pentru cvartet de coarde), Paul Constantinescu: Concert pentru cvartet de coarde, mișcarea a 3-a, Joseph Haydn: Cvartetul imperial op. 76:3. Acces exclusiv pe bază de invitație.

Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Națională a României prin prezentarea colecției „Zestrea" by Liliana Țuroiu. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei părți din colecție în cadrul recepției organizate de Ambasada României în Republica Portugheză, în data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expoziției care va fi deschisă până pe 12 decembrie. Proiectul „Zestrea" a fost conceput ca un proiect cultural de promovare a identității naționale și cuprinde o colecție inspirată din costumul tradițional românesc. În colecția „Zestrea" piese precum fota, ia, brâul sau ilicul sunt surse de inspirație pentru broderii moderne utilizate în creații vestimentare contemporane. Colecția „Zestrea" by Liliana Țuroiu a fost prezentată în anul 2015 în Italia și România sub patronajul Institutului Cultural Român, al Universității Naționale de Arte București și al Ministerului Afacerilor Externe.

Institutul Cultural Român de la Lisabona continuă seria evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, în perioada 2 - 6 decembrie 2016. ICR Lisabona va organiza un concert de gală de Ziua Națională la Sé Patriarcal (Catedrala Patriarhală din Lisabona) în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și un concert de colinde în cadrul programului Natal em Lisboa/ Crăciun la Lisabona, organizat de Primăria din Lisabona. Grupul românesc Vivarte va deschide evenimentul „Natal em Lisboa" printr-un concert de colinde, în data de 3 decembrie, la Igreja de São Vicente de Fora / Biserica São Vicente de Fora. Concertul de Ziua Națională a României va avea loc în data de 4 decembrie, la Catedrala Patriarhală din Lisabona (Sé de Lisboa / Sé Patriarcal), construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, finalizată la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominația arabă. Grupul Vivarte este compus din: Tiberiu Oprea, leader (dirijor, violonist); Mediana Vlad, soprană solo; Gonul Aptula, maestru corepetitor; Lucia Petroianu, oboi; Shirin Corbu, vioară; Ovidiu Achim, viola; Emese Achim, violoncel; Norela Costea, soprană; Valentina Năstase, mezzosoprană; Alin Vlad, tenor; Bogdan Tudor, bas.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează trei evenimente menite să puncteze Ziua Natională a României. În perioada 2 - 4 decembrie a.c., ICR susține turneul Corului de Copii și Tineret „Symbol" al Patriarhiei Române la Bruxelles și la Anvers. Corala „Symbol" a Patriarhiei Române va efectua un turneu de patru concerte la Bruxelles (Catedrala  „Notre Dame de la Cambre, Biserica Sfantul Paul și Casa pentru persoane cu handicap divers) și în Anvers (Biserica Ortodoxă Română). Evenimentul are la bază invitația Alianței Belgo-Române din Bruxelles. „Symbol" a fost primul cor de copii înființat ca asociație după Revoluția din Decembrie 1989. Grupul este alcătuit din 35 de persoane (32 coriști-fete, cu vârste cuprinse între 12-25 de ani, 2 dirijori și un însoțitor).

Tot pe 2 decembrie are loc vernisajul Bienalei Internaționale de Sticlă / Glass Art Biennial 2016, la Haacht/ Belgia la care participă artiștii Ioan Nemțoi și Mihai Țopescu, sprijiniți de Institutul Cultural Român de la Bruxelles. Evenimentul este organizat de Art Foundation „Kunststichting Perspektief vzw", iar expoziția este deschisă până la 11 decembrie.

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează două concerte la Luxembrug și la Haga. Concertele vor fi susținute de Maria Gheorghiu (chitară, voce) pe data 29 noiembrie (la Abația Neimënster) și Cătălin Milea la Haga pe 1 decembrie 2016, (Johan de Wittlaan 30). Artista Maria Gheorghiu va interpreta la chitară un concert de muzică folk, intitulat Punți peste inimi, iar saxofonistul Cătălin Milea propune un nou proiect artistic individual, prezentat în premieră în Olanda, intitulat The Sounds of Home. La eveniment vor fi invitați membrii corpului diplomatic, reprezentanți ai diasporei din Olanda și oficialități.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează pe 30 noiembrie un concert de muzică populară românească din zona Munteniei, cu ocazia Celebrării Zilei Naționale a României, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, la Muzeul de Artă din Tel Aviv. ICR Tel Aviv și Ambasada intenționează să promoveze noua generație de artiști populari din România, prin introducerea uneia dintre cele mai de succes reprezentante, Letiția Vișoiu, pe scena culturală israeliană. Programul muzical include atât piese tradiționale din folclorul românesc, cât și cântece din repertoriul propriu al tinerei artiste. La eveniment vor participa membrii corpului diplomatic acreditat în Israel, directori de instituții culturale și festivaluri, precum și membri ai organizațiilor de israelieni originari din România.

Institutul Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, sărbătorește Ziua Națională printr-un eveniment care cuprinde momente muzicale susținute de violonista Clara Cernat. Evenimentul se va desfășura în data de 30 noiembrie, la Palatul Santoña situat în celebrul cartie al literelor (Barrio de las Letras), în plin centrul capitalei Spaniei. Programul muzical va cuprinde: piese de George Enescu, Astor Piazzola, Thierry Huillet, Ciprian Porumbescu, dar și Imnul României și cel al Spaniei. Recepția va fi deschisă de un discurs susținut de ES dna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei.

Un al proiect organizat de ICR Madrid, în parteneriat cu Asociația Culturală Obatalá din Coslada, este expoziția „Instantanee de iarnă. Măști și costume tradiționale Fotografii de Florin Andreescu" /,,Instantáneas invernales. Máscaras y costumbre Fotografías de Florin Andreescu" care va fi expusă la Centrul Civic ,,El Cerro" din Coslada, în perioada 28 noiembrie - 20 decembrie 2016. Evenimentul are rolul să marcheze Ziua Națională a României și cuprinde o expoziție de fotografii cu măști tradiționale de iarnă din  diferite zone geografice ale României, realizate de fotograful Florin Andreescu, și măști lucrate manual de Paic Sebastian, membru al Asociației Zestrea.

Ziua Națională a României este marcată și de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția prin realizarea expoziției Abel de George Mircea în Noua Galerie. Expoziția, deschisă în perioada 1 - 21 decembrie, va prezenta aproximativ 20 de picturi realizate de artistul plastic în perioada anilor 2006-2015.

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României o serie de evenimente menite să marcheze acest moment. Prima manifestare culturală are loc pe 29 noiembrie, la sediul ICR Beijing, unde se va desfășura vernisajul expoziției de Fotografii „România prin imagini". În cadrul acestei expoziții, se vor expune 70 de fotografii color și alb-negru realizate de artiști fotografi din România, Claudiu Szabo, Gabriel Boholt, Cosmina Muntean, Arpad Zoltan Balla, Felicia Săteanu, Laszlo Deszo, Ovi D.Pop, Istvan Magdo, Mihaly Moldovan, Adrian Markus, Gheorghe Talpoș, Nicoleta Păunaș, Ovidiu Gabor, Istvan Plajas, Ioan Ciobotariu. Fotografiile ilustrează peisaje, clădiri inedite, precum și obiceiuri din România. Expoziția va fi deschisă publicului larg la sala de expoziții ICR Beijing în perioada 29 noiembrie 2016- 20 februarie 2017. Evenimentul face parte din prima ediție a Festivalului Fotografiei Românești în China, organizată în colaborare cu Asociația Fotografilor din China (CPA) și cu Asociația Internațională „EURO FOTO-ART", în cadrul căruia se vor desfășura o serie de expoziții de fotografie, prezentări, conferințe, proiecții de imagini artistice digitale, care surprind peisaje și urbanistică, portul popular, viața de zi cu zi din România.

Tot pe 29 noiembrie, ICR Beijing participă la recepția oferită de Ambasada României cu ocazia Zilei Naționale unde vor fi prezentate imagini în format digital din expoziția „România pitorească" (fotografii din expozițiile „Romanian People" și „România prin imagini").

 De asemenea, ICR Beijing va organiza, pe 2 și 5 decembrie, două recitaluri de pian și fagot susținute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei. Cele două concerte vor avea loc la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, respectiv la Universitatea de studii străine din Beijing. De asemenea, cei doi artiști români vor avea o serie de întâlniri cu profesori de la Conservatorul din Beijing, în data de 3 decembrie, la sediul ICR Beijing. În cadrul acestei întâlniri, Directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, va susține o prezentare amplă a țării noastre, informații generale despre  reprezentanții de seamă a culturii române, de la scriitori clasici de renume până la artiști plastici moderni. De asemenea, va prezenta activitatea Institutului Cultural Român și a reprezentanței sale de la Beijing. La eveniment vor participa profesori și studenți ai Conservatorului Central de Muzică din  Beijing, delegație condusă de doamna profesor Liu Yuening, director al Centrului de Relații Internaționale din cadrul acestei instituții, românologi, prieteni ai institutului și publicul larg. La finalul evenimentului, va avea loc un cocktail cu vin românesc.

Institutul Cultural Român de la Praga organizează, pe 4 decembrie 2016, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert extraordinar Nicolae Voiculeț pe scena din Piața Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga.

Institutul Cultural Român de la New York sărbătorește Ziua Națională a României printr-o serie de trei concerte, din programul „Duelul viorilor", susținute de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, în datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, și respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC.„Dueliștii" Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, secondați de pianistul Horia Mihail, au acceptat provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice și de a se „duela", în numele disputei de veacuri a lutierilor, cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius și Guarneri. Vioara Stradivarius „Pachoud", construită de celebrul lutier italian în 1694, este pusă la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam. Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala", datată 1731, instrument pe care a cântat George Enescu, este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național „George Enescu", în patrimoniul căruia se află.

În cadrul „Seriei Concertelor Enescu", Institutul Cultural Român de la Londra organizează recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniță dedicat Zilei Naționale a României. Recitalul, susținut de soprana Valentina Naforniță și pianistul Sergiu Tuhuțiu, are loc la sediul ICR Londra, pe 2 decembrie a.c. și are în program lieduri compuse de compozitori români, dar și arii celebre din opere.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Accademia di Romania din Roma organizează, pe 2 decembrie, un concert tradițional de colinde „Armonii de Crăciun", susținut de grupul vocal Arpeggio&Roua și invitații săi, în sala de concerte a institutului. Programul va cuprinde: Călătorie în România și Bună dimineața la Moș Ajun (2) - I.D. Chirescu, În seara de Moș Ajun - Marin Trache, Am plecat să colindăm - Folclor Muntenia, Trei crai de la răsărit - după Anton Pann, La Vitleem colo-n jos - Nicolae Lungu. Invitați: Costel Mihalache și Daniela Ispas - Cântece de Crăciun. Partea 2: Călătorie în lume - Stille nacht versuri Joseph Mohr, muzica Franz Gruber (Daniela Ispas și Arpeggio & Roua), Deck the halls - Alastair Lewis, The little drummer - Katherine Kennicott Davis, Joy to the wold - versuri Isaac Watts, muzica George F. Handel, Duet „ Two of us" (Adrian Moșteanu și Bianca Vasile), White Christmas - Bing Crosby (cover), Santa Claus is coming to twon Frank Sinatra (cover).

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert extraordinar susținut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie 2016 la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința Ambasadorului României în Republica franceză, un spațiu simbolic pentru un concert dedicat Zilei Naționale, cunoscut și apreciat de publicul parizian. Cvartetul va reuni artiști de prim rang ai scenei concertistice românești: Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) și Săndel Smărăndescu (contrabas). În repertoriul concertului de la Paris vor figura: Joc Dobrogean de Paul Constantinescu, Andante de Tiberiu Olah, Vals de Eugen Doga, Rondo alla Münchhausen, Balkan Tango with Walking Bass și fragmente din opera O scrisoare pierdută de Dan Dediu, Dansuri Românești de Bela Bartok, Jocul Țambalelor de Johnny Răducanu, Rapsodia I de George Enescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
3,29
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:2,31 m/s
Tue
7
Wed
7
Thu
6
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău