Ziua mondială de combatere a hepatitei. Ministerul Sănătății amintește despre importanța vaccinării
-
28 Iulie 2023 17:59
În fiecare an, la 28 iulie, este marcată Ziua mondială de combatere a hepatitei – afecțiune inflamatorie a ficatului, care dacă nu este depistată precoce și tratată, poate evolua spre forme severe, precum ciroză, cancer hepatic.
Cauza principală de apariție a maladiei este infectarea cu virusuri hepatice, cele mai răspândite fiind A, B, C și D, numită Delta. În cazul hepatitelor virale este importantă adoptarea unei atitudini preventive, cum ar fi: vaccinarea, evitarea cauzelor de îmbolnăvire, controlul medical regulat.
Imunizarea împotriva hepatitei B este efectuată în primele 24 de ore de la naștere, la 2, 4 și 6 luni ale copilului. Vaccinarea protejează inclusiv de infectarea cu virusul hepatic D. De asemenea, este disponibil gratuit screeningul hepatitelor virale B și C, prin realizarea testelor rapide la medicul de familie. Persoanele cu hepatită și ciroză hepatică beneficiază și de medicamente compensate (acidum ursodeoxycholicum, propranololum, furosemidum). În anul 2022, peste 20 de mii de bolnavi au primit medicamente compensate.
La fel, din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală sunt finanțate investigațiile de înaltă performanță la hepatitele cronice B, C, D și ciroze hepatice, în scopul inițierii și efectuării tratamentului antiviral.
Statul asigură accesul gratuit al persoanelor, cu hepatite B, C și D, la terapie antivirală. În anul 2023 au fost incluse în tratament 2 739 de persoane. Astfel, pentru achiziționarea medicamentelor antivirale, consumabilelor și reactivelor, din bugetul de stat, au fost alocate peste 20,5 milioane de lei.