Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor | ANSA informează consumatorii despre reducerea bolilor legate de alimente, la nivel global
-
07 Iunie 2019 15:19
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează despre inaugurarea Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor care are loc Vineri, 7 iunie 2018, cu tematica "Siguranța alimentelor, problema tuturor".
În cadrul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare, FAO și Organizația Mondială a Sănătății tind să integreze siguranța alimentară în agenda publică, în scopul reducerii poverii bolilor legate de alimente la nivel global.
Siguranța alimentară, prin asigurarea cantităților suficiente de alimente sigure și nutritive, este esențială pentru promovarea unei bune sănătăți și susținerea vieții în general. Conform datelor organizațiilor mondiale de specialitate, anual, se înregistrează aproximativ 600 de milioane de cazuri de boli alimentare. Astfel, aproape 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvesc după ce au consumat alimente contaminate. Copiii cu vârsta sub 5 ani transportă 40% din povara bolii alimentare cu 125 000 de decese în fiecare an.
În Republica Moldova, principiul de bază al politicilor privind siguranța alimentelor este stipulat în Legea nr.113 din 18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor și a cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor, și anume: „de la furcă la furculiță”. Acest principiu include toate etapele lanțului alimentar, inclusiv: producerea hranei pentru animale; sănătatea plantelor; sănătatea, protecția și bunăstarea animalelor; producția primară; procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, comercializarea, importul și exportul lor. Totodată, standardele și reglementările din sfera alimentară, în Republica Moldova, în mare parte sunt aliniate la cerințele Uniunii Europene. Mai exact, în sectorul alimentar național de către Organizația Internațională de Standardizare au fost adoptate circa 700 de standarde europene și internaționale, din care aproape 70% sunt standarde ale Uniunii Europene.
Este important de menționat, că responsabilitatea primară pentru producerea alimentelor sigure, precum și pentru aplicarea legislației aferente le revine operatorilor din businessul alimentar. Însă, un rol important îl au autoritățile competente și consumatorii.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritatea subordonată Guvernului care asigură organizarea și coordonarea acțiunilor în domenii orientate spre siguranța alimentelor, precum și spre calitatea produselor alimentare, inofensivitatea materiei prime și a produselor alimentare obținute în urma prelucrării ei și alte domenii. Obiectivul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor este de a atinge un nivel înalt al siguranței alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar, de la producția de materie primă până la distribuția produselor alimentare către consumator.
În domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale, ANSA are atribuții ce țin de asigurarea: controlului sanitar-veterinar și al bunăstării animalelor; controlului semincer; protecției și sănătății plantelor și a carantinei fitosanitare; siguranței biologice, chimice și fizice a produselor alimentare de origine animală și non-animală; sănătății animalelor; controlului bolilor contagioase la animale, zoonozelor și agenților epizootici; supravegherii și monitorizării producerii, importului, comercializării, utilizării și depozitării produselor fitosanitare; medicamentelor de uz veterinar și a fertilizatorilor; supravegherii și controlului reziduurilor de pesticide, fertilizatori, alți contaminanți sau a supravegherii calității produselor primare, a alimentelor și hranei pentru animale, precum și a altor domenii.