Ziua Mondială a Scriitorilor este marcată astăzi în Rep. Moldova | Ivan Pilchin: „Scriitorul modern mereu a pledat pentru valori cu adevărat umaniste”

  • 03 Martie 2023 13:38
Ziua Mondială a Scriitorilor este marcată astăzi în Rep. Moldova | Ivan Pilchin: „Scriitorul modern mereu a pledat pentru valori cu adevărat umaniste”

Ziua Mondială a Scriitorilor este marcată astăzi în Rep. Moldova. Aceasta a fost introdusă pentru prima dată în 1986 de către English Pen Club. Treptat, acest club a evoluat într-o asociație mondială a scriitorilor și jurnaliștilor, fiind cea mai veche organizație de apărare a drepturilor omului și literară din lume. Anual sunt acordate premii de valoare și promovați scriitorii autentici.

Spun, scriu și acționează: poeți, nuveliști, eseiști, dramaturgi, critici literari, jurnaliști de pretutindeni sunt sărbătoriți și apreciați astăzi pentru rolul în dezvoltarea literaturii și a culturii la nivel mondial. Sunt scriitori din Rep. Moldova care sunt și membri ai Uniunii Scriitorilor din România, iar acest fapt contribuie la dezvoltarea literaturii în spațiul cultural românesc, a spus pentru Radio Chișinău, vice-președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Ivan Pilchin:

„Scriitorul modern mereu a pledat în acest sens pentru valori cu adevărat umaniste pentru ceea ce putem numi idealul libertății, al fraternității, al libertății de gândire și a unei unități umane dincolo de granițe, dincolo de națiuni, dincolo de alte lucruri convenționale până la urmă”, a spus Ivan Pilchin.

Scriitorii de azi au nevoie de mult curaj să scrie și să lase în istorie adevărul, a subliniat directoarea revistei de cultură „Timpul”, Maria Ivanov:

„Dacă e să ne referim fie la războiul hibrid din țara noastră, fie la războiul din Ucraina, atunci în mod sigur este o probă de curaj și o dovadă că noi suntem un popor democrat și nouă nu ne este frică să mergem contra valului, contra manipulării în masă pe care încearcă o exercită, sau încearcă cel puțin să o exercite puterea rusească”, a precizat Maria Ivanov.

Uniunea Scriitorilor din Moldova are peste 300 de membri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău