Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

  • 12 Octombrie 2019 09:17
Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial începând din anul 2006 și a fost inițiată de Secretariatul Convenției pentru conservarea speciilor migratoare și animalelor sălbatice (CMS) și Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA), preluat de Agerpres.

În timp, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea Zilei mondiale a păsărilor migratoare să fie organizate de două ori pe an, în a doua sâmbătă din lunile mai și octombrie.

Marcarea Zilei mondiale a păsărilor migratoare urmărește încurajarea autorităților naționale, a organizațiilor neguvernamentale, a cluburilor și asociațiilor, a universităților și școlilor pentru organizarea de evenimente, programe anuale, activități educaționale, toate având drept scop conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume. Fenomenul migrației păsărilor prezintă o importanță deosebită, acestea acționând ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.

Potrivit www.worldmigratorybirdday.org, tema aleasă pentru 2019 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare este "Protejați păsările: fiți soluția pentru poluarea cu plastic!" ("Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution!") și scoate în evidență impactul poluării cu plastic asupra păsărilor migratoare și habitatelor lor.

Cu o producție anuală de peste 300 de milioane de tone, plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale din lume, cu un ciclu îndelungat de existență de 20-500 de ani. Recipientele și cutiile din plastic aruncate sunt transportate cu ușurință în ecosisteme, provocând grave amenințări pentru speciile migratoare din întreaga lume. În fiecare an, aproximativ opt milioane de tone de deșeuri de plastic intră în oceanele lumii.

Numărul de păsări marine care mor anual din cauza efectelor plasticului este estimat la un milion, număr aflat în creștere. Cercetările efectuate subliniază rezolvarea urgentă a problemei: nu numai că 90% din păsările marine ar putea să aibă plastic în intestine, dar, în acest ritm, proporția de păsări de curte care ingerează bucăți de plastic va ajunge la 99%, până în anul 2050.

Studiile arată că proiectele locale privind gestionarea deșeurilor de plastic produc rezultate într-o perioadă scurtă de timp. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri urgente pentru atenuarea rănilor și a mortalității păsărilor migratoare din cauza poluării cu plastic. Site-ul citat susține că Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2019 este o șansă unică de unire a eforturilor pentru a rezolva problema gravă a poluării cu plastic și pentru a evidenția efectele negative asupra păsărilor migratoare.

În mesajul său de Ziua mondială a păsărilor migratoare, secretarul general al ONU, António Guterres, a arătat: "Păsările migratoare conectează oamenii, ecosistemele și națiunile. Ele sunt simboluri ale păcii și ale unei planete interconectate. Călătoriile lor epice inspiră oameni de toate vârstele, pe tot globul. Ziua mondială a păsărilor migratoare reprezintă o oportunitate de a sărbători marea minune naturală a migrației păsărilor - dar și de a reaminti că aceste modele și ecosisteme din întreaga lume sunt amenințate de schimbările climatice. Îndemn guvernele și oamenii de pretutindeni să ia măsuri concertate de conservare care să contribuie la asigurarea supraviețuirii păsărilor - și a noastră".

Site-ul www.worldmigratorybirdday.org menționează că există mai multe modele de migrație. Majoritatea păsărilor migrează din zonele de reproducere din nord spre zonele de iernare din sud. Cu toate acestea, unele păsări cresc în părțile de sud ale Africii și migrează în zonele de iernare nordice sau pe aliniamente de latitudine, pentru a se bucura de climatele mai puțin costisitoare din timpul iernii. Alte păsări se află în zonele joase în timpul lunilor de iarnă și se deplasează la altitudini mai mari pentru vară.

În plus, migrația este o călătorie periculoasă și expune animalele la o gamă de amenințări, adesea cauzate de activitățile umane. Pentru păsările migratoare pierderea locurilor de iernare și de oprire ar putea avea un impact dramatic asupra șanselor lor de supraviețuire. Distanțele lungi pe care acestea se deplasează implică trecerea multor frontiere între țări cu politici de mediu, legislație și măsuri de conservare diferite. Cooperarea internațională între guverne, ONG-uri și alte instituții interesate este necesară de-a lungul întregii călătorii a unei specii pentru ca eforturile de conservare să fie coordonate. Cadrul juridic și instrumentele de coordonare necesare pentru o astfel de cooperare sunt furnizate de acorduri multilaterale de mediu, cum ar fi Convenția privind speciile migratoare și Acordul African-eurasiatic.

Și în România sunt organizate în preajma Zilei mondiale a păsărilor migratoare diverse acțiuni, precum monitorizarea speciilor de păsări sălbatice, distribuirea de materiale informative, conferințe în care sunt expuse aspecte semnificative privind conservarea acestor specii etc.

Potrivit Administrației Rezervației Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD), România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul AEWA prin Legea nr. 89/2000. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,6 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău