Ziua Mondială a Diabetului, marcată la 14 noiembrie
-
14 Noiembrie 2020 12:52
În acest an, tematica zilei mondiale este Diabetul zaharat – diferența o fac nursele, care demonstrează încă o dată creșterea rolului nurselor în sprijinul persoanelor cu diabet zaharat, informează un Comunicat al Ministerului Sănătății. Nursele (asistenții medicali și moașele) reprezintă peste jumătate din forța de muncă globală în domeniul sănătății și sunt implicate cel mai mult în susținerea persoanelor cu boli cronice.
Cele mai recente cifre arată că peste 463 de milioane de persoane (1 din 11) din întreaga lume trăiesc cu diabet zaharat și numărul acestora este în continuă creștere. Către anul 2030 se estimează o creștere a persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat până la 578 de milioane. În anul 2019, diabetul zaharat a cauzat peste 4,2 milioane de decese.
În Republica Moldova, în anul 2019, fiecare a treia persoană din 100, cu vârsta între 30 și 70 de ani, poate deceda prematur din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această boală netransmisibilă, comparativ cu femeile.
Numărul de cazuri de diabet zaharat la adulți este de 417,8 cazuri la 10 mii populație, la copii – 7,4 la 10 mii populație. Anual, sunt înregistrate 10 833 de cazuri, dintre care 10 755 la adulți și 78 la copii. Numărul de cazuri noi la adulți este de 37,4 cazuri la 10 mii populație și copii – 1,2 la 10 mii populație.
Diabetul este o boală cronică atunci când nivelul glucozei (zahărului) din sânge (glicemia) crește peste normal. Sunt mai multe tipuri de teste pentru a diagnostica diabetul, dar cel mai răspândit este controlul conținutului de zahăr în sânge prelevat dimineața, pe nemâncate. Un nivel de zahăr din sânge mai mic de 5,6 mmol/l este normal. Un nivel de zahăr din sânge de la 5,6 până la 6,9 mmol/l indică o stare de prediabet. Iar dacă nivelul depistat este 7 mmol/l sau mai mare la două teste separate, se consideră că persoana are diabet zaharat. Această situație apare fie din cauza producției insuficiente de insulină de pancreas, fie a insensibilității celulare la insulină.
Simptomele timpurii ale diabetului zaharat sunt: setea, urinarea în cantități mari (poliuria), pofta de mâncare mărită (polifagia), oboseala. În timp, dacă nu se intervine corespunzător, simptomele se pot extinde, apărând vederea încețoșată, furnicături sau amorțirea membrelor, infecții ale pielii și ale tractului urinar.
Pentru a evita complicațiile diabetului zaharat este important să respectăm 4 reguli importante:
– Verificăm periodic nivelul glicemiei;
– Adoptam un stil sănătos de viață: ne schimbam obiceiurile alimentare (3 mese principale și 2 gustări), excludem dulciurile concentrate și facem mișcare minim 30 de minute în fiecare zi;
– Avem grijă de sănătatea noastră;
– Mergem periodic la medicul endocrinolog/diabetolog și cardiolog pentru consultații medicale.
Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual, începând cu 1991, la Inițiativa Federației Internaționale a Diabetului și a Organizației Mondiale a Sănătății.