Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

  • 18 August 2019 14:55
Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

Mii de oameni prezenți la malul mării în mini-vacanța de Sf. Maria au avut ocazia să vadă cel mai mare spectacol naval pe care Forțele Navale Române îl organizează în fiecare an la Constanța. Eveniment de tradiție, parada de Ziua Marinei este rezultatul a sute de ore de pregătire și instrucție pe care militarii din structurile participante le execută, pentru a prezenta publicului cartea de vizită a Marinei Militare Române.

Toată săptămâna au avut loc manifestări dedicate Marinei, culminând cu spectacolul de joi, 15 august, de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, relatează Rador.

Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

La Constanța, manifestările au debutat cu ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. Invitați de onoare au fost președintele Klaus Iohannis, șeful SMFN, viceamiralul Alexandru Mîrșu și ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.

Forțele Navale Romane – în măsură să execute misiuni la cel mai înalt nivel

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, a urat bun venit celor prezenți la festivitate. Mîrșu a precizat că manifestările dedicate Zilei Marinei Române sunt un prilej de cinstire a celor care și-au dedicat cu pasiune timpul și viața profesiei de marinar. El a subliniat că Forțele Navale se află într-un proces continuu de transformare, început acum 25 de ani prin participarea la exercițiile din cadrul Parteneriatului pentru pace și prin aderarea României la NATO, acum 15 ani și sunt în măsură să execute misiuni la nivelul cel mai înalt, datorită profesionalismului militarilor.

Dacă anul trecut, manifestările au stat sub semnul Centenarului Marii Uniri, anul acesta, toate evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române au fost dedicate navei-școală „Mircea”, „Ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit 80 de ani de când ne reprezintă țara pe mările și oceanele lumii. Pentru recunoașterea contribuției sale la promovarea imaginii țării noastre pe meridianele lumii, precum și pentru rolul său în păstrarea valorilor și tradițiilor marinărești, drapelul navei-școală „Mircea” a primit de la președintele Klaus Iohannis „Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor”.

Alexandru Mîrșu: ”La bilanțul sărbătoririi din acest an se adaugă împlinirea a 80 de ani de când nava-școală Mircea a intrat în serviciul Forțelor Navale Române, fiind cel mai longeviv ambasador în serviciul Marinei Române. Mircea se pregătește acum pentru o nouă provocare, un tur în jurul lumii planificat în viitorul apropiat 2021-2022. Pentru a cinsti cum se cuvine acest simbol al nostru și dorind a menține și transmite spiritul lui Mircea către generațiile viitoare, așa cum ne-a îndemnat contraamiralul Horia Măcelariu la primirea oficială a velierului în anul 1939, anul acesta desfășurăm evenimentele dedicate Zilei Marinei Române sub semnul lui Mircea”.

Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

Marinarii militari romani au participat la misiuni internaționale complexe pe Marea Neagră și Marea Mediterană 

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis la mulți ani marinarilor militari și a reiterat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru spațiul euroatlantic. Securitatea zonei este vitală în asigurarea securității tuturor și avem nevoie în continuare de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere și aspecte privind domeniul economic, transport, energie, mediu, a mai spus președintele. Siguranța poporului român nu se poate realiza fără o bună înzestrare și o modernizare a Armatei și fără perfecționarea continuă a militarilor noștri.

Klaus Iohannis: „Anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române. Aș dori ca aceastî aniversare să vă găsească angrenați în plin proces de modernizare și pregătire, pentru a face față provocărilor tot mai dese în zonele în care vă veți desfășura activitatea. Încă de la începutul acestui an ați fost implicați în misiuni complexe pe Marea Neagră și pe Marea Mediterană, în marșuri de instrucție, în exerciții multinaționale de anvergură.Reamintesc exercițiile «Sea Shield 19», cel mai mare exercițiu NATO din apele teritoriale ale României și din cele internaționale ale Mării Negre și «Saber Guardian 19», un alt exercițiu impresionant prin numărul participanților, prin locurile și durata desfășurării. (…)Vă felicit pentru profesionalismul și tăria de caracter pe care le-ați demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forțelor Navale Române cu NATO, precum și pentru contribuția esențială pe care o aduceți la menținerea unui mediu stabil de securitate la granița de sud-est a Alianței. Forțele Navale contribuie la realizarea obiectivelor de securitate maritimă și fluvială ale României, ale Uniunii Europene și ale NATO și, în același timp, la promovarea securității regionale.

Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

Modernizarea și înzestrarea Forțelor Navale Romane asigură alinierea la nivelul forțelor navale din NATO

La fel ca președintele Iohannis, ministrul apărării, Gabriel Leș a subliniat importanța strategică a României la frontiera estică a NATO și a Uniunii Europene, care aduce deopotrivă oportunități, dar și provocări pentru armată și pentru Forțele Navale. In contextul în care zona a devenit un spațiu al tensiunilor și al conflictelor înghețate, NATO se găsește în postura de a defini și adopta o serie de măsuri cu caracter defensiv, care să reasigure aliații din regiune și să descurajeze orice potențială agresiune împotriva comunității euro-atlantice, a mai precizat Leș. Ministrul a continuat cu prezentarea programelor de înzestrare și modernizare a marinei militare.

Gabriel Leș: „Suntem încrezători că în viitorul apropiat vom demara construcția corvetelor multifuncționale, cea mai mare investiție în modernizarea Forțelor Navale din ultimii ani. Vom da astfel posibilitatea marinarilor militari care vor face parte din viitoarele echipaje ale corvetelor de a se instrui și a acționa la bordul unor nave de ultimă generație, la nivelul forțelor navale din Alianță. Forțele Navale au în derulare și alte programe de modernizare și înzestrare, unele lansate în 2019, altele care continuă în acest an, ceea ce va contribui la modernizarea tehnicii și a echipamentelor, revitalizarea navelor și platformelor navale, continuarea modernizării Centrului 39 scafandri, dar și a sistemului integrat de comunicații și informatică.

Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

Ministrul Gabriel Leș a felicitat Forțele Navale pentru participarea cu rezultate deosebite la exerciții naționale și internaționale – „Resolute Support” din Afganistan, „Sea Shield”, „Poseidon”, exercițiile din cadrul Black Sea Rotational Force, ‘Platinum Lion’ și ‘Platinum Eagle’, BALTOPS, ‘Saber Guardian’, precizand că prin misiunile executate împreună cu partenerii internaționali, Forțele Navale Române sunt un furnizor credibil de securitate pe flancul estic.

Exerciții spectaculoase prezentate de militarii romani

După alocuțiunile oficialităților prezente, s-a dat startul spectacolului pe toate cele trei fronturi – maritim, aerian și terestru. Cei prezenți au asistat la simulări ale unor atacuri care le-au dat emoții și care arată înaltul grad de pregătire și profesionalism al militarilor noștri.

Respingerea unui atac al scafandrilor de luptă

Scafandrii militari lansați din elicoptere au făcut spectacol și anul acesta, purtând Drapelele României, NATO și Uniunii Europene. Scena marină a fost ocupată apoi de cele trei remorchere multifuncționale, „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, și de șase ambarcațiuni rapide, care au invitat publicul la vals. După retragerea acestora, au fost inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă au fost lansați de la bordul unui elicopter Puma Naval și de la bordul unei ambarcațiuni rapide, pentru a simula atacul țărmului, de unde au primit riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

Respingerea atacului aviației inamice

În continuare, demonstrațiile continuă cu secvența de respingere a atacului aviației inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 și Eurofighter Typhoon au fost în rolul taberei adverse și au atacat gruparea de forțe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile și transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig au respins cu foc atacul aerian. În defensivă au osti utilizate aproximativ 2.000 de unități de muniție de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 și 100 mm.

Detectarea unui submarin inamic

A urmat o simulare a detectării unui submarin inamic. Avionul de cercetare P8 Poseidon informează că un submarin inamic se află în raionul maritim din fața Comandamentului Flotei, iar un elicopter Puma Naval lansează o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziției submarinului. O corvetă  atacă cu o torpilă și cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor s-a executat o tragere cu torpile ușoare.

Ziua Marinei Române 2019, dedicată navei-școală Mircea, care a împlinit 80 de ani

Respingerea desantului maritim pe toate cele trei fronturi

Exercițiul a continuat cu secvența de respingere a desantului maritim. Zece ambarcațiuni de asalt care se îndreptau spre faleză au executat trageri cu muniție de manevră, dar atacul forțelor ostile a fost respins de pe toate cele trei fronturi – apă, aer, țărm. De pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 și de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri și de infanteriști marini. Siguranța publicului de pe faleză a fost asigurată cu aproximativ 3.600 de unități de muniție de manevră, cu calibre cuprinse între 5,45 și 100 mm.

Combaterea migrației ilegale pe mare

Următorul exercițiu a subliniat importanța cooperării interdepartamentale și interinstituționale, deoarece a implicat personal din cadrul forțelor navale și aeriene, ce aparțin ministerelor apărării naționale, afacerilor interne și transporturilor. Marinarii și aviatorii au combătut migrația ilegală pe mare și amenințările asimetrice. Navele MAI și ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare) au interceptat o ambarcațiune suspectă, iar elicopterul ARSVOM a survolat raionul acțiunii. Ambarcațiunea cu migranți va fi interogată și, după cercetarea situației, va fi însoțită în port, conform procedurilor.

Scafandrii militari și navele încheie parada

Ambarcațiunile rapide ale Forțelor Navale lansează la apă patru scafandri, care vor fi recuperați de un elicopter Puma Naval. De pe parâma elicopterului, scafandrii au salutat oficialitățile și publicul de pe faleză, marcând încheierea exercițiilor demonstrative.
Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” a prezentat simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său și a deschis parada navală, la care au participat toate navele și aeronavele care au performat în fața falezei Comandamentului Flotei.
Exercițiul demonstrativ „Forțele Navale Române 19” s-a încheiat în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale, dar evenimentele au continuat, la Constanța, până la ora 22.00, cand a avut loc retragerea cu torțe a marinarilor și un spectacol de artificii oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor și Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău