Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale (ONU)

  • 21 Martie 2020 12:58
Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale (ONU)

Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale este marcată anual la 21 martie. Proclamând Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale în anul 1966, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut comunității internaționale să-și intensifice eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială (Rezoluția 2142), scrie Agerpres.

În 2020, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale este axată pe evaluarea întreprinsă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva în cadrul celei de-a 43-a sesiuni, la jumătatea perioadei proclamată drept Deceniul internațional pentru oamenii de origine africană.

Potrivit ONU (https://www.un.org), în acest an, la jumătatea Deceniului internațional pentru oamenii de origine africană, o revizuire va ține cont de progresele realizate și va decide asupra acțiunilor necesare.

Există aproximativ 200 de milioane de oameni ce se identifică ca fiind originari africani care trăiesc în America. Mai multe milioane trăiesc în alte părți ale lumii, în afara continentului african.

Fie că sunt descendenți ai victimelor comerțului transatlantic de sclavi sau migranți, oamenii de origine africană constituie unele dintre cele mai sărace și mai marginalizate grupuri. Au încă acces limitat la educație de calitate, servicii de sănătate, locuințe și securitate socială, iar gradul lor de participare politică este adesea scăzut. În plus, persoanele de origine africană pot suferi de multiple forme de discriminare în funcție de vârstă, sex, limbă, religie, opinie politică, origine socială, proprietate, dizabilitate, naștere sau alt statut, face cunoscut ONU.

Deceniul internațional pentru oamenii de origine africană, proclamat prin rezoluția Adunării Generale, în perioada 2015-2024, oferă un cadru solid pentru a lua măsuri eficiente pentru a aborda aceste probleme în spiritul recunoașterii, dreptății și dezvoltării.

Revizuirea la jumătatea perioadei este esențială pentru evaluarea eficacității programului de activități al Deceniului, a implementării și provocărilor acestuia în primii cinci ani și, pe baza evaluării, generează îmbunătățiri ale activităților și programelor planificate pentru următorii cinci ani. Evaluarea finală va da îndrumări pentru diferitele mecanisme existente și pentru toate părțile interesate, inclusiv recomandări concrete pentru cursul viitoarelor acțiuni în vederea asigurării protecției și promovării continue a drepturilor persoanelor de origine africană după încheierea Deceniului.

În 21 martie 1960, poliția a deschis focul și a ucis 69 de persoane la o demonstrație pașnică din Sharpeville, Africa de Sud, împotriva legilor care justificau apartheidul. De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile și practicile rasiste au fost eliminate în multe țări și a fost construit un cadru internațional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenția Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale.

Convenția se apropie acum de ratificarea universală, totuși, multe persoane, comunități și societăți suferă de nedreptatea și stigmatizarea pe care le aduce rasismul, informează ONU.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite reiterează că toate ființele umane sunt libere și egale în demnitate și drepturi și au potențialul de a contribui constructiv la dezvoltarea și bunăstarea societăților lor. Totodată, într-o rezoluție privind eliminarea rasismului se subliniază că orice doctrină de superioritate rasială este falsă din punct de vedere științific, condamnabilă din punct de vedere moral, nedreaptă din punct de vedere social și periculoasă și trebuie respinsă, împreună cu teoriile care încearcă să determine existența unor rase umane deosebite.

Încă de la fondarea sa, Organizația Națiunilor Unite este îngrijorată de această problemă, iar interdicția discriminării rasiale este consacrată în toate instrumentele de bază ale drepturilor omului. Aceasta stabilește obligații statelor în ceea ce privește eradicarea discriminării în sferele publice și private. Principiul egalității impune, de asemenea, statelor să adopte măsuri speciale pentru a elimina condițiile care provoacă sau ajută la perpetuarea discriminării rasiale.

În 2001, Conferința mondială împotriva rasismului, desfășurată la Durban, în Africa de Sud, a elaborat cel mai autoritar și cuprinzător program pentru combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a intoleranței asociate, arată ONU. În aprilie 2009, Conferința de examinare de la Durban a evaluat progresele înregistrate la nivel global în depășirea rasismului și a concluzionat că au rămas multe de realizat. Dar cu prilejul acestui eveniment s-a obținut o reînnoire a angajamentului internațional față de agenda antirasism.

Pentru a marca cea de-a zecea aniversare a adoptării Declarației și a Programului de acțiune de la Durban, Adunarea Generală a ONU a organizat la New York, în septembrie 2011, o întâlnire la nivel înalt, la care liderii mondiali au adoptat o declarație politică care proclama hotărârea fermă de a face lupta împotriva rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a intoleranței asociate o prioritate majoră pentru țările lor.

Tema Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale în 2019, "Mitigating and countering rising nationalist populism and extreme supremacist ideologies", a avut în vedere diminuarea și contracararea populismului naționalist în creștere și a ideologiilor extremiste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,12 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău