Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului | Igor Grosu: „Comemorând asemenea evenimente tragice, înțelegem și mai mult prețul și valoarea păcii”
-
27 Ianuarie 14:35
La Chișinău se desfășoară mai multe evenimente de comemorare a victimelor Holocaustului. În dimineața zilei de astăzi, 27 ianuarie, a avut loc un Miting Național de Comemorare a Holocaustului, iar la ora 17:00, Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova organizează o ceremonie de aprindere a lumânărilor în memoria victimelor, care se va desfășura în fața Teatrului Național de Operă și Balet. Comemorând asemenea evenimente tragice înțelegem și mai mult prețul și valoarea păcii, a subliniat în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor Holocaustului, președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite Radio Chișinău.
Evenimentele de acum 80 de ani arată cât de periculoasă este inocularea sentimentului de ură față de semeni și învrăjbirea societății. Asemenea evenimente nu trebuie să fie date uitării, fiindcă altfel riscăm să fie repetate, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu. El a atenționat că nimic nu justifică omorârea unor oamenii doar din cauza apartenenței lor religioase sau etnice.
„Astăzi, la 80 de ani distanță, trăim vremuri cumplite, complicate, cu un război la hotar, dar și cu un război hibrid, care, prin discursul de ură, dezinformare, manipulare se încearcă iarăși să se diminueze importanța vieții umane, iar violența să fie prezentantă ca o modalitate să soluționeze divergențele dintre state și societăți. Evenimentele de acum 80 de ani arată cât de periculoasă este inocularea sentimentului de ură față de semeni, învrăjbirea societății pe criterii religioase, atnice, culturale sau de altă natură. Comemorând asemenea evenimente tragice, înțelegem și mai mult prețul și valoarea păcii”, a spus Igor Grosu.
Ministrul Culturii Sergiu Prodan a amintit că și teritoriul nostru a fost martorul suferințelor provocate de atrocități precum Holocaustul nazist sau represiunile bolșevice. În cadrul ceremoniei, el și-a exprimat solidaritatea cu ostaticii din Israel, victime ale grupării teroriste Hamas, și a subliniat că trebuie să lucrăm împreună pentru o lume mai dreaptă și mai umană.
„Toate aceste atrocități, fie ele de natură nazistă sau comunistă, ne amintesc că răul extrem, sub orice formă ar apărea, trebuie combătut de la rădăcini - este lecția pe care ne-o oferă supraviețuitorii Holocaustului și victimele represiunilor politice. Suntem solidari cu cei care sunt ostatici ai violențelor și conflictelor actuale. Domnule ambasador, cele mai bune gânduri ale noastre sunt astăzi alături de acei ostatici care rămân a fi în regim de captivitate de mai mult de un an. Sperăm că, în scurt timp, în urma eforturilor internaționale, toți să se întoarcă la familiile lor”, a declarat Sergiu Prodan.
Ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Joel Lion, că antisemitismul rămâne în continuare o provocare care poate fi depășită prin educație și responsabilitatea memoriei.
„Poporul nostru s-a confruntat cu o tragedie fără precedent. Istoria noastră recentă continuă să retrăiască aceste amintiri dureroase. Atacul din 7 octombrie, desfășurat de Hamas, războiul care a urmat și negocierile pentru eliberarea ostaticilor ne amintesc că antisemitismul nu este o relicvă a trecutului, ci o forță persistentă și malefică. Am învățat că vigilența nu este opțională, ci esențială pentru supraviețuire, în timp ce comemorăm 80 de ani de la eliberarea Auschwitzului. Purtăm responsabilitatea memoriei și, ca în fiecare an, vă rog să vă asigurați că expresia „niciodată nu se va mai repeta” nu este doar un slogan, ci un angajament continuu”, a spus Joel Lion.
La 27 ianuarie se împlinesc 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, un simbol al Holocaustului și al atrocităților comise de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ziua de 27 ianuarie a fost desemnată Ziua Internațională a Memoriei Holocaustului de către Organizația Națiunilor Unite.