Ziua Internațională a Iei | Specialiști: Ia sau cămașa tradițională este cel mai important element în portul popular care ne poate identifica regional

  • 24 Iunie 2022 15:22
Ziua Internațională a Iei | Specialiști: Ia sau cămașa tradițională este cel mai important element în portul popular care ne poate identifica regional

Pe 24 iunie, în R. Moldova, România și comunitățile românești din întreaga lume, marchează Ziua Internațională a Iei. Ia - element de identitate culturală, țesută și brodată manual, a fost propusă anul trecut pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO pentru a fi și mai mult protejată și promovată. 

Ia sau cămașa tradițională este cel mai important element în portul popular care ne poate identifica regional, afirmă specialiștii în domeniu. În Republica Moldova acest aspect al patrimoniului a fost puțin studiat și promovat autentic, o cauză ar putea fi îndepărtarea de tradiții. Silvia Zagoreanu, specialistă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, spune că portul popular pierde din autenticitate din cauza culturii de consum:

Mai corect ar fi să utilizăm termenul de „Cămașă tradițională” când vorbim despre portul popular, despre costumul autentic. Cămașa tradițională fiind de câteva tipuri, care poate fi delimitată după croi și după ornament, dar și funcționalitate. Putem să vorbim despre cămașa încrețită, cămașa dreapta, cămașa cu altiță, sau cămașa de sărbătoare, cămașa de ritual, cămașa de lucru, dacă vreți”, a menționat Silvia Zagoreanu. 

Ia este un monument care oglindește fiecare zonă în parte, după motivele stilizate geometrice, culori, broderie, explică cercetătoarea în Etnologie, Maria Mocanu. 

Încă nu știm care sunt exact cămășile noastre tradiționale, care sunt iile noastre. Pentru asta ar trebui să ne aplecăm asupra cărților, asupra studiilor științifice, asupra sunducelor din satele noastre care mai păstrează încă haine vechi, străvechi din secolul trecut. Și să ne dăm seama de costumul nostru tradițional”, a afirmat Maria Mocanu. 

Cămașa este piesa principală a costumului popular românesc, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești, aceasta avânt utilitate diferită. Ziua Internațională a Iei a fost instituită în 2015, autorii inițiativei subliniind că portul popular reprezintă o marcă a identității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău