Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii (ONU)

  • 04 Iunie 2020 08:08
Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii (ONU)

La 4 iunie este marcată Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii, prin care sunt recunoscute suferințele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental și emoțional. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor, scrie Agerpres.

În cadrul unei sesiunii speciale de urgență în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, "șocați de numărul mare de copii palestinieni și libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au decis să marcheze Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii adoptând Rezoluția ES-7/8.

"Milioane de copii sunt prinși în conflicte în care nu sunt pur și simplu spectatori, ci ținte", subliniază Graça Machel, expertă a secretarului general al ONU, pe pagina dedicată zilei, www.un.org/en/observances/child-victim-day.

În condițiile izbucnirii unui conflict armat, copiii - cei mai vulnerabili membri ai societății - sunt cei mai afectați de consecințele unui război. Cele șase încălcări mai frecvente în rândul copiilor continuă să persiste, incluzând recrutarea și folosirea acestora, uciderea și abuzul asupra lor, actele de violență sexuală comise asupra copiilor, răpirea acestora, atacurile asupra școlilor și spitalelor și refuzul accesului la ajutorul umanitar.

În 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluția 51/77 privind drepturile copilului, ce a reprezentat o evoluție importantă în eforturile de îmbunătățire a protecției copiilor în situații de conflict armat. În urma raportului inedit privind efectele conflictelor armate asupra copiilor, realizat de Graça Machel, Rezoluția 51/77 a semnalat lansarea unui nou consens între statele membre ONU și necesitatea unui efort coordonat, din partea comunității internaționale, în abordarea vulnerabilități copiilor și privarea acestora de drepturile elementare în situațiile create de conflictele armate.

Rezoluția 51/77 are la bază eforturile Adunării Generale pentru protecția drepturilor copiilor, coordonate inclusiv prin Convenția privind drepturile copilului și protocolul său opțional și prin rezoluțiile anuale privind drepturile copilului.

În ultimii ani, numărul de încălcări ale drepturilor copiilor a crescut, în multe zone de conflict. În astfel de condiții sunt necesare mai multe eforturi pentru a-i proteja pe cei 250 de milioane de copii care trăiesc în țări și zone afectate de conflicte, pentru a promova dreptul internațional umanitar și drepturile omului și pentru a asigura răspunderea celor vinovați de încălcarea drepturilor copiilor, se menționează pe pagina ONU destinată zilei.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă furnizează un "masterplan" universal pentru a asigura un viitor mai bun pentru copii. Noua agendă include pentru prima dată obiectivul de a pune capăt tuturor formelor de violență împotriva copiilor, iar încetarea abuzului, a neglijării și a exploatării copiilor constituie parte integrată în mai multe alte obiective legate de violență. Activitatea ONU este orientată de Convenția privind drepturile copilului, tratatul internațional cu cea mai rapidă și mai largă ratificare a drepturilor omului din istoria omenirii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău