Ziua Europei în vest, Ziua Victoriei în est (TVR1)

  • 10 Mai 2021 11:31
Ziua Europei în vest, Ziua Victoriei în est (TVR1)

Ziua Victoriei este marcată în 8 mai în Vest și în 9 Mai în Est. În statele ex-sovietice, pentru unii este Ziua eliberării de fascism, pentru alții Ziua ocupației sovietice. În 9 mai, pro-europenii sărbătoresc Ziua Europei, iar pro-rușii Ziua Victoriei.

Care este, de fapt, semnificația zilei de 9 Mai? Jurnalistul Marian Voicu discută cu experții Sorin Ioniță, analist de politici publice, București și Vlad Țurcanu, analist politic, Chișinău.

Găsiți emisiunea Breaking Fake News, Ziua Europei în vest, Ziua Victoriei, pe portalul VERIDICA.RO.

Sorin Ioniă: „Este, de fapt, strategia de a construi această lume rusă, Rusckii Mir, astfel încât cei care se identifică cu cultura, cu limba rusă, dar într-un sens foarte nostalgic sovietic, de fapt, să se simtă cumva uniți. Pentru că discursul și trollingul, manipularea termenului fascist – antifascist este unul din elementele cheie ale strategiei sale. Un fel de ascendent moral, pentru că altceva nu prea mai are”.

Vlad Țurcanu: „În mare parte din ce ni s-a servit de-a lungul anilor aici în R. Moldova este o manipulare și o istorie contrafăcută, pe care politicienii moldoveni au urmat-o. Majoritatea elitelor moldovene, politice și nu numai este vulnerabilă la influențele pe toate liniile a Federației Ruse și riscul este mare pentru un politician moldovean să se poziționeze în contrapunct, de adversitate, față ce de această abordare a Federației Ruse, față de Ziua Victoriei, așa cum o denumesc ei, pe 9 mai. Tot ce avem noi este o moștenire din perioada sovietică și cetățenii moldoveni sunt captivii acestui gen de propagandă”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău