Ziua de 16 mai, interpretată diferit la Chișinău

  • 05 Iulie 2013 10:44
Ziua de 16 mai, interpretată diferit la Chișinău

Interpretarea diferită a zilei de 16 mai, când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, în 1812, a dus la altercații în centrul Chișinăului.

După ce liberalii au depus flori în semn de doliu la stela instalată în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor comunismului, socialiștii au declarat că 16 mai ar fi, de fapt, o zi a eliberării.

Aproximativ o sută de membri și simpatizanți ai Partidului Liberal au depus astăzi flori la piatra comemorativă din fața guvernului, marcând astfel 200 de ani de la anexarea Basarabiei de Imperiul Țarist.

Această zi reprezintă 200 de ani de luptă, interval în care sute de mii de oameni au murit pentru libertate, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu. El și-a exprimat regretul că celelalte partide din Alianța pentru Integrare nu s-au alăturat acțiunilor de comemorare de astăzi

Imediat după ce liberalii au depus flori, aproximativ 20 de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor s-au adunat în fața Primăriei, protestând față de decizia primarului Dorin Chirtoacă de a declara în aceastăi zi doliu în Capitală și de a arbora drapelele în bernă pe instituțiile municipale. Socialiștii i-au cerut primarului Chirtoacă să nu mai facă politică și au declarat că în 1812 Basarabia a fost eliberată de sub jugul otoman.

Protestul socialiștilor a fost întrerupt de câteva persoane care i-au acuzat pe manifestanți că ar fi trădători și au cerut neamestecul Federației Ruse în afacerile interne ale Republicii Moldova. Poliția a interevenit pentru a preveni altercațiile între cele două tabere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău