Ziua Culturii Naționale, marcată cu fast la Chișinău

  • 05 Ianuarie 19:19
Ziua Culturii Naționale, marcată cu fast la Chișinău

Pentru a celebra Ziua Culturii Naționale, eveniment de importanță majoră marcat pe ambele maluri ale Prutului, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova organizează un concert de cameră cu participarea muzicienilor de renume internațional Andrei Ioniță (violoncel) și Alexandra Tîrșu (vioară), împreună cu pianistul Marcel Lazăr, se precizează în comunicatul de presă publicat pe ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Evenimentul se va desfășura pe data de 15 ianuarie 2024, ora 19.00, la Sala cu Orgă din Chișinău, iar intrarea publicului va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, se menționează în comunicat.

Programul va include creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Bela Bartok, Constantin Dumitrescu, Paul Constantinescu și Claude Debussy.

Andrei Ioniță este unul dintre cei mai talentați și apreciați tineri violonceliști din lume, un talent ieșit din comun, cu o tehnică și o muzicalitate strălucitoare. Printre numeroasele premii și distincții internaționale obținute de-a lungul timpului, cea mai prestigioasă rămâne medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova, considerat unul dintre cele mai importante, dificile și solicitante concursuri de gen din lume. A început studiul violoncelului la vârsta de 8 ani, a fost îndrumat de Ani Mari Paladi, iar în paralel a urmat cursurile Colegiului Național „Sfântul Sava” din București. Și-a continuat studiile de violoncel la Universitatea de Arte din Berlin, sub îndrumarea lui Jens Peter Maintz. A cântat alături de orchestre de top, pe cele mai importante scene ale lumii, din New York, Londra, Hamburg, Viena, Praga, Dresda etc. A colaborat cu mai mulți dirijori celebri, cu artiști de prim rang, între care îi menționăm pe Martha Argerich, Christian Tetzlaff, Serghey Babayan și Steven Isserlis. În prezent locuiește la Berlin și cântă pe un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri în 1671.

Alexandra Tîrșu a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena, cu profesorul Pavel Vernikov, apoi și-a desăvârșit studiile cu profesoara Janine Jansen, la un masterat în Sion. A obținut premiul al treilea și premiul publicului la prestigioasa competiție ARD din 2021. Este considerată vârful de lance al generației sale, fiind câștigătoare și laureată a numeroase competiții internaționale, printre care: Osaka, Sion sau Seul. Interpretările ei au avut parte de aprecieri elogioase în publicații precum „The Strad”, „Classical Music Magazine”, „Sudeutsche Zeitung” ș.a. Alexandra a colaborat cu mai mulți muzicieni renumiți, printre care se numără: Semyon Bychkov, Ronald Zollman, Gabriel Bebeșelea, Dmitri Jurowsky, Ivry Gitlis, Michael Guttman, Daishin Kashimoto, Alexander Chaushian, Friedrich Thiele, Razvan Popovici, Uto Ughi, Diemut Poppen, Boris Brovtsyn, Vladmir Landsmann, Svetlana Makarova, Levon Chilingirian și Kyril Zlontnikov.

Marcel Lazăr a studiat pianul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa profesorului Daniel Goiți. A petrecut 3 ani de licență la Mozarteum Salzburg, iar în prezent face un masterat, cu specializarea în muzica de cameră, la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, clasa prof. Avedis Kouyoumdjian. Este un muzician versatil care a susținut atât concerte solo, cât și cu orchestra sau în cadrul ansamblurilor de muzică de cameră din Moldova, România, Ucraina, Austria, Lituania, Italia și Elveția.

Marcel Lazăr este cunoscut publicului din Republica Moldova în special ca inițiator al proiectului multianual de susținere și promovare a muzicii de cameră MoldoCrescendo.

Parteneri media: Radio România Chișinău și TVR MOLDOVA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău