Zilele Filmului din R. Moldova, la Cinema Muzeul Țăranului Român. Virgil Nițulescu: Cinematografia moldovenească reprezintă, în momentul de față, o voce aparte

  • 27 August 2021 15:19
Zilele Filmului din R. Moldova, la Cinema Muzeul Țăranului Român. Virgil Nițulescu: Cinematografia moldovenească reprezintă, în momentul de față, o voce aparte

Zilele Filmului din Republica Moldova se desfășoară de vineri până duminică, la Cinema Muzeul Țăranului Român, marcându-se împlinirea a 30 de ani de la declararea independenței acestui stat și tot atâția ani de relații diplomatice cu România, informează Agerpres.

Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Moldova la București, împreună cu Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova și Muzeul Național al Țăranului.

România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova și primul stat cu care Republica Moldova a încheiat relații diplomatice, în 1991, a evidențiat, în conferința de deschidere a evenimentului, Emil Jacota, însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei R. Moldova de la București.

"Acest frumos proiect este un eveniment mult dorit și așteptat de publicul cinefil", a precizat el.

"Ideea organizării acestui prim festival al filmului din Republica Moldova la Muzeul Național al Țăranului Român s-a născut în timpul unei discuții cu domnul Emil Jacotă, în primăvara acestui an. (...) Din păcate, condițiile speciale impuse de pandemie nu ne-au permis să aducem la București o expoziție cu bunuri de patrimoniu din Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală de la Chișinău, muzeu partener cu instituția noastră. (...) Ne dorim ca acest eveniment să aibă loc, de acum înainte, în fiecare an, pentru că cinematografia moldovenească reprezintă, în momentul de față, o voce aparte, tot mai importantă la nivel european", a declarat directorul MNȚR, Virgil Nițulescu. El a adăugat că viitorul comun al celor două țări este în interiorul Uniunii Europene.

Potrivit Valentinei Iusuphodjaev, reprezentant al CNC Republica Moldova, filmele prezentate la Cinema Muzeul Țăranului sunt rodul creației noii generații de cineaști din țara sa, care au găsit o voce identitară distinctă în cinematografia europeană.

O parte dintre filmele care vor fi prezentate nu au fost proiectate în cinematografele din România.

"Am încercat să facem o selecție a acestui eveniment ca să cuprindem diverse categorii - documentare, scurtmetraje, inclusiv animație, grafică 3D. În cadrul evenimentului, se pot vedea filme care sunt deja mature, cu un stil distinct, filme care 's-au plimbat' pe la diverse festivaluri internaționale. (...) Deci, filmul nostru, chiar dacă timid, încearcă să pătrundă pe această treaptă a filmului internațional cu mari greutăți, pentru că, practic, foarte mulți ani filmul nu a avut deloc finanțare sau sprijin. Cu patru ani în urmă, filmul a început să fie sprijinit de la stat. (...) Sunt filme care cred eu vor deschide pentru spectatorul de aici percepția și sensibilitatea un pic mai specifică de dincolo de Prut și veți putea urmări chiar filme reprezentative, cum ar fi "Anișoara" - care este în deschidere - și care a luat multe premii internaționale. Este o poveste cumva simbolică și pentru Republica Moldova, pentru că este o dramă despre maturizare și noi ne maturizăm", a explicat Valentina Iusuphodjaev.

Coordonatorul Cinema MNȚR, Mirona Radu, a afirmat că filmele propuse la Zilele Filmului din Republica Moldova sunt "extrem de valoroase".

"Sper să vină lumea și să aibă curaj. În ultima vreme, și din cauza condițiilor în care ne aflăm, oamenii au fost mai reticenți la aceste proiecții de tip festivalier, dar asta nu contează atât timp cât oamenii apreciază și vin cu toată încrederea pentru cinema", a spus ea.

Evenimentul va debuta vineri cu pelicula "Anișoara", regia Ana-Felicia Scutelnicu, de la ora 18,00, urmat de "Pași pe graniță", regia Alecu Deleu, de la ora 20,45.

Sâmbătă, de la ora 15,00, profesioniștii români din cinematografie sunt invitați, alături de cineaști moldoveni, la o întâlnire de industrie care are ca scop identificarea unor colaborări între România și Republica Moldova.

Evenimentul va continua cu filmele "Goodbye, Olegovici!" - regia Eugeniu Popovici, de la ora 17,30, și "Așteptați răspunsul operatorului"/"Please hold the line" - regia Pavel Cuzuioc, de la ora 20,00.

În ultima zi vor fi proiectate o serie de scurtmetraje. În Bloc I, de la ora 13,00, va fi prezentat un program de trei filme în regia lui Valeriu Andriuță - "Eu sunt Dorin", "Salix Caprea" și "Chers Amis". În Bloc II, de la ora 17,30, vor fi prezentate "Of" regia Vlad Bolgarin, "Aripi" regia Dmitri Voloșin, "Seria Dj. Death" regia Dmitri Voloșin, "Colecția de arome" regia Igor Cobileanski, "Mamu" regia Mihail Rezuneț, "Today artist, tonight taxist" regia Dumitru Grosei, "Shoes for Europe" regia Pavel Brăilă.

De la ora 20,45 va rula lungmetrajul "Memoria", în regia lui Maxim Chisnicean.

Biletele, cu prețul de 12 lei sau 8 lei redus, sunt disponibile pe eventbook.ro.

La organizarea evenimentului au mai colaborat Asociația Industriilor Creative din Moldova (COR), Institutul Cultural Român, Clubul Țăranului - La Mama. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău