Zilele Europei | Ecologist: Politicienii se axează pe beneficii de scurtă durată: Mai bine un pavaj frumos în centrul Chișinăului, decât un parc (AUDIO)

  • 31 Mai 2021 16:06
0%
00:00:00
00:00:00

„Noi nu luăm în calcul prețul pe care-l vom plăti pentru faptul că nu soluționăm astăzi problemele de mediu”, atenționează expertul Andrei Isac în cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău.

Mediul înconjurător - un subiect complicat, pe care de multe ori îl amânăm pentru zile mai bune. Însă mediul este cel care ne influențează calitatea vieții, e aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem. Pornim de la lucruri mici, ca să înțelegem mai bine problemele globale de mediu. Încercăm să ducem această misiune la bun sfârșit în dialog cu invitatul de astăzi al emisiunii „Alternativa Europeană” Andrei Isac, coordonator Național al programului „EU4Environment”. Emisiunea este decată Zilelor Europei.

 „Problemele de mediu, pentru orice guvernare sunt ca o povară. Pentru ca să soluționezi problemele de mediu trebuie să acorzi timp, suport instituțional și investiții, ca să poți investi în spații verzi, în reducerea poluării. Din cauza lipsei unei stabilități politice și din lipsa unei continuități în promovarea strategiilor naționale în domeniu, noi nu am avut succes la soluționarea acestor probleme și noi avem progrese doar la nivel legislativ sau strategic”, afirmă Andrei Isac.

De asemenea, expertul spune că în Republica Moldova, guvernările nu gândesc în perspectivă asupra beneficiilor pe care le pot aduce  investițiile în domeniul mediului.

Guvernările văd mai mult interesele economice, decât cele ale unei dezvoltări durabile. Când vorbim de calitatea mediului, atunci când facem o investiție în protecția mediului, ea se resimte într-o durată de 10-15 ani, o pădure nu crește peste noapte. De aceea, politicienii nu prețuiesc aceste aspecte, fiindcă ei nu simt legătura între posibilul impact pozitiv pe durata mandatului lor politic și atunci ei se axează pe beneficii de scurtă durată: mai bine un pavaj frumos în centrul  Chișinăului, decât un parc sădit undeva în afara orașului. Noi nu luăm în calcul prețul pe care-l vom plăti pentru faptul că noi nu soluționăm astăzi problemele de mediu”, potrivit expertului de mediu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău