Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial

  • 08 Mai 2016 10:43
Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial

Zilele de 8 și 9 mai au fost declarate Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 59/26, din 22 noiembrie 2004.

Acestea au fost marcate pentru prima dată în 2005, când s-au împlinit 60 de ani de la încheierea celui mai mare conflict militar pe care l-a cunoscut omenirea.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, în cadrul celei de-a 69 sesiuni, din 26 februarie 2015, Rezoluția 69/267, prin care anunța marcarea a șaptezeci de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În cadrul sesiunii menționate, Adunarea Generală a făcut trimitere la Rezoluția 59/26 din 22 noiembrie 2004, recunoscând că statele membre au zile specifice prin care marchează atât victoria sau eliberarea, precum și comemorarea celor care au căzut pe câmpul de luptă, dar și a civililor victime ale conflagrației mondiale. Statele membre, agențiile ONU, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice au fost invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată și să aducă un omagiu celor ce și-au pierdut viața în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La 5 mai 2015, la sediul Națiunilor Unite de la New York, a avut loc o reuniune specială solemnă a Adunării Generale pentru comemorarea tuturor victimelor de război, marcând totodată șaptezeci de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Rezoluția 64/257 adoptată de Adunarea Generală a ONU la 2 martie 2010 prevedea marcarea a șaizeci și cinci de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu acest prilej, o adunare solemnă a Adunării Generale a ONU a avut loc în cea de-a doua săptămână a lunii mai.

Adunarea Generală a ONU subliniază în rezoluțiile sale că acest eveniment istoric a stabilit condițiile pentru crearea Organizației Națiunilor Unite, concepută pentru a salva generațiile viitoare de flagelul războiului. Ea îndeamnă toate statele membre să își unească eforturile pentru a face față noilor provocări și amenințări teroriste. În conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace pașnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea și securitatea internațională. Menționează, de asemenea, progresele înregistrate de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial prin depășirea moștenirii lăsate de acest flagel și îndreptarea omenirii spre reconciliere, cooperare internațională și regională, promovarea valorilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special prin intermediul Națiunilor Unite, precum și prin înființarea de organizații regionale și de alte organisme adecvate, potrivit www.un.org.

Ziua de 9 mai reprezintă Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Al Doilea Război Mondial a fost declanșat în septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania și s-a încheiat, în Europa, în mai 1945. Oficial, războiul a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945. În război s-au confruntat majoritatea statelor lumii organizate în două alianțe militare: Aliații (Imperiul Britanic, URSS, SUA, China și alte state) și Axa (Germania, Japonia, Italia și alte state). Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict din istoria omenirii și s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău