Ziarul Național | Victor Chirilă: „Alegerea unui CORUPT lacom de putere în funcția de șef de stat va fi începutul sfârșitului R. Moldova" (Revista presei)

  • 18 Octombrie 2020 12:32
Ziarul Național | Victor Chirilă: „Alegerea unui CORUPT lacom de putere în funcția de șef de stat va fi începutul sfârșitului R. Moldova

Revista presei din 18 octombrie 2020

Alegerea unui CORUPT ahtiat de putere în funcția de șef de stat va fi începutul sfârșitului R. Moldova așa cum a fost ea concepută acum aproape 30 ani”, comentează în Ziarul Național expertul Victor Chirilă. „Alegeri cruciale sau fatale... În istoria R. Moldova, alegerile prezidențiale n-au fost niciodată cruciale. Vor fi sau nu cruciale apropiatele alegeri, depinde de noi toți, dar și de persoana pe care o vom alege”, consideră directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. În opinia expertului, dacă cetățenii R. Moldova vor alege un „(p)rezident mincinos, corupt, mitocan, subordonat total intereselor oligarhilor și unui stat care ne sfidează independența, suveranitatea și integritatea teritorială, ele nu vor fi niciodată cruciale”. „Dimpotrivă, vor fi fatale. Alegerea unui astfel de șef de stat va demonstra întregii lumi că nu suntem o societate, ci o adunătura de oameni debusolați, disperați, confuzi, gata să voteze pe oricine care le promite marea și sarea.... Vom demonstra întregii lumi că, pur și simplu, nu ne respectăm pe noi înșine, că nu ne pasă de noi, că nu ne merităm acest stat...”, comentează expertul. „Alegerea unui corupt ahtiat de putere în funcția de șef de stat va fi victoria oportuniștilor, corupților, lacheilor, oligarhilor...Victoria unui astfel de specimen va fi începutul sfârșitului R. Moldova așa cum a fost ea concepută acum aproape 30 ani...”, a conchis Victor Chirilă, citat de Ziarul Național.

În Ziarul de Gardă, editorialistul Petru Grozavu că au mai rămas doar două săptămâni până la alegeri. „Vor fi alegerile libere? Vor fi corecte? În interesele R. Moldova sau împotriva ei? – întreabă autorul. Avem de înfruntat un război de agresiune politică nedeclarat, nevăzut și crucial pentru ziua de mâine a R. Moldova. Rusia insistă să se revanșeze. Putin nu se ogoiește, vrea refacerea Imperiului. Cu Dodon sau cu Usatîi (varianta de rezervă) Moscova caută să își restabilească influențele și controlul asupra R. Moldova, iar prin ea, și în regiune. Alegerile vor fi primul pas. Pasul doi (pe care liderul ultranaționalist rus, V. Jirinovski, nu a ezitat să-l declare într-un duel televizat cu ex-președintele georgian, Mihail Saakașvili și pentru care optează și Ig. Dodon) va fi modificarea Constituției, schimbarea regimului constituțional din parlamentar în prezidențial, un parlament bicameral la Chișinău, atribuirea unor competențe politice exclusive Transnistriei și Găgăuziei pentru torpilarea cursului de politică externă și internă a Chișinăului… Cu alte cuvinte, se vrea neutralizarea statutului de Independență al R. Moldova și al R. Moldova ca stat. Suntem gata să înțelegem asta până la 1 noiembrie? Și dacă „da”, să avem un vot solidar împotriva lui Dodon?, mai întreabă autorul. Pilonii adevărați, pe care se ține Dodon: președintele Putin, Biserica Rusă, Transnistria și Găgăuzia. Ajunsă la sapă de lemn, săracă și exterminată de corupție, R. Moldova are nevoie de o reabilitare generală, cu un președinte care să-i redea speranța la viață, nu cu un Dodon – „prșidinti”, care să se vândă, s-o vândă și s-o argățească Rusiei”.

 „Dodon. O stare de spirit -  titreză Gazeta de Chișinău. Dodon nu este numai o persoană concretă și o instituție, ci și o stare de spirit, pe cât de individuală, pe atât de generală. Președintele actual al RM e cam tot ce trebuie să știi despre țara și poporul pe care dumnealui le conduce. Dacă ești străin și vrei să afli cu ce se mănâncă azi mămăliga moldovenească, e destul să-l „guști” pe Dodon. Nicio contradicție în vorbe și declarații, niciun eșec major, nicio inconsecvență, niciun dezastru de care președintele actual se face direct sau indirect de vină nu pot zdruncina intențiile de vot ale unui electorat devotat doar celui care îi însumează frustrările, idiosincraziile și metehnele…  La mijloc, e un reflex moștenit de la bolșevici – suspiciunea față de liderii prea intelectuali și spilcuiți, față de „deștepți” și „troțkiști” –, dar cunoașterea cauzei nu ne mai poate fi de niciun ajutor. E suficient că vedem efectul: după patru ani „glorioși”, Igor Nicolaevici se află iarăși în fruntea sondajelor și e creditat cu prima șansă în al doilea tur al prezidențialelor… Marele necaz al societății moldovenești nu este corupția clasei politice, ci corupția din creiere. Curățarea grajdului politic, despre care Maia Sandu vorbește ca despre devirusarea unui sistem operațional (de ar fi așa!), se poate face numai dacă se desfundă, în prealabil, mintea alegătorului”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău