Ziarul Național: SUA nu vor aprecia decizia de a transfera Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim, crede Maia Sandu​ (Revista presei)

  • 12 Iunie 2019 09:35
Ziarul Național: SUA nu vor aprecia decizia de a transfera Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim, crede Maia Sandu​ (Revista presei)

„Fostul Guvern Filip vinde americanilor stadionul republican și mută ambasada din Israel, titrează Mold-street. Fostul guvern a decis ieri într-o ședință să aprobe semnarea Acordului cu privire la vânzarea terenului fostului stadion pentru construcția Ambasadei SUA în RM”.

„SUA nu vor aprecia decizia Guvernului condus de Filip de a transfera Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim, crede Maia Sandu​, citată de Ziarul Național. „Această decizie denotă disperare, este o ofensă la adresa SUA”, a declarat Maia Sandu, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a decis mutarea Ambasadei din Tel Aviv în Ierusalim.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, apreciază că gestul făcut de Pavel Filip, privind transferul Ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv la Ierusalim și alocarea de teren pentru construirea sediului Ambasadei SUA la Chișinău reprezintă o „tentativă de mituire” a Statelor Unite dirijată de Vladimir Plahotniuc, reține Cotidianul. În opinia lui Traian Băsescu, echipa din jurul lui Pavel Filip trebuia să părăsească de multe zile clădirile guvernamentale și să lase locul executivului legitim, rezultat din alegeri, condus de premierul proeuropean Maia Sandu.

Ziarul de Gardă a discutat cu Procurorul general despre situația politică din țară și protestatarii din fața instituției. Eduard Harunjen susține, cu referire la situația politică din țară că procurorii „tot timpul s-au conformat prevederilor legale”. Cât despre protestatarii din fața instituției, șeful Procuraturii Generale afirmă că „important e ca să nu se încalce ordinea publică”. Procurorul general oferă detalii și despre procesul penal privind finanțarea PSRM. El spune că procurorii au ridicat probe și ele sunt examinate. „Sunt audiate mai multe persoane. Acum nu avem baze legale pentru a le face publice numele”, spune Eduard Harunjen în Ziarul de Gardă.

Editorialistul Petru BOGATU compară situația din R. Moldova cu cea din Venezuela. Într-un comentariu pentru Deschide.md, el scrie că „rușii au reușit să dinamiteze ordinea constituțională, punându-l pe Plahotniuc în dificultate. Democrații, chiar dacă invocă astăzi legea și Constituția, și-au pierdut credibilitatea în Occident și sunt practic izolați pe plan internațional… Dacă nu se reia dialogul cu instituțiile occidentale, dacă nu se acționează cu fermitate și inteligență pe plan intern, ceea ce trebuia să fie cordon sanitar va deveni un Cernobîl politic și social”, comentează autorul.

Politologul Dionis Cenușă, citat de Tribuna, susține că, până la prezentarea evaluării Comisiei de la Veneția de pe 19-20 iunie curent, majoritatea partenerilor externi, inclusiv Uniunea Europeană, vor susține guvernul și vor constata alegerea noului guvern.  ”Lupta pentru recunoaștere externă continuă, iar guvernarea PSRM-ACUM are nevoie de sprijin extern pentru a avea o putere morală superioară puterii instituționale pe care o are sistemul oligarhic dominat de democrați și Vladimir Plahotniuc”, opinează expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău