Ziarul Național: Ștefan Gațcan ar putea veni la ședința de joi a Parlamentului. Prezența lui în sală ar asigura cvorumul necesar pentru declanșarea procedurii de asumare de răspundere a Guvernului (Revista presei)

  • 08 Iulie 2020 09:41
Ziarul Național: Ștefan Gațcan ar putea veni la ședința de joi a Parlamentului. Prezența lui în sală ar asigura cvorumul necesar pentru declanșarea procedurii de asumare de răspundere a Guvernului (Revista presei)

Deputatul demisionar Ștefan Gațcan se află deja în Republica Moldova, anunță TV8. Informația a fost oferită de sursele tv8. Potrivit acestora, parlamentarul ar fi plecat din Iași, România, ieri, 7 iulie, între orele 15:00 și 16:00. Sursa citată publică și imagini în care se poate vedea mașina ce ar aparține familiei deputatului, făcute în parcarea mall-ului „Palas Iași”. Potrivit acelorași surse, alesul poporului împreună cu familia ar fi fost cazați în hotelul „International” din Iași. Contactați de redacție, reprezentanții Poliției de Frontieră au spus că nu dețin deocamdată astfel de informații.

Și Ziarul Național scrie că Gațcan a REVENIT în R. Moldova. Acesta continuă să fie însoțit de angajații SPPS. Bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat imagini în care ar apărea Ștefan Gațcan. Acesta, care s-ar fi aflat la Iași în ultimele zile, stă de vorbă în ușa casei sale cu o persoană. De asemenea, în parcarea casei este prezent și un angajat al Serviciului Protecție și Pază de Stat. Nu este exclus că Ștefan Gațcan ar putea veni la ședința de joi a Parlamentului, în cadrul căreia premierul Ion Chicu urmează să prezinte asumarea de răspundere. Și președintele Igor Dodon a declarat în această seară, la un post de televiziune, că Ștefan Gațcan ar putea reveni la Chișinău. Prezența lui Gațcan în sala Parlamentului ar asigura cvorumul necesar pentru ca să fie declanșată procedura de asumare de răspundere a Guvernului în fața Parlamentului. Primele trei tentative au eșuat, deoarece opoziția nu a fost în sala Parlamentului.

Tot în Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru amintește că deputatul socialist Ștefan Gațcan a părăsit Republica Moldova, cu ajutorul Serviciului Protecție și Pază de Stat, la indicația lui Dodon, și își exprimă indignarea că șeful unui stat le organizează cetățenilor săi fuga peste hotare, în loc să le asigure protecția la ei acasă. „Un asemenea președinte ar provoca indignarea și disprețul general, s-ar face de râs și i s-ar cere imediat demisia, fiindcă ar proba astfel că este nefuncțional, decorativ, împreună cu statul pe care îl reprezintă. Securitatea cetățeanului, protecția sa este una dintre funcțiile de bază ale unui stat, subliniază autorul. Dodon nu are simțul ridicolului și nici al demnității. Abordând Constituția în mod selectiv, în funcție de preferințele personale, uzurpând funcții care nu îi aparțin și ignorându-le pe cele care e obligat să le îndeplinească, el încearcă în același timp să inițieze un proces de revizuire a Legii fundamentale, pentru a o ajusta la modelul rusesc de guvernare”, comentează N. Negru, în Ziarul Național.

Iar în Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu scrie că „medicul Ștefan Gațcan, parlamentar și politician prin cumul, s-a prăbușit de pe turnul politic într-o groapă cu glod urât mirositor… Ziua de 1 iulie 2020 a fost una memorabilă: de dimineață până seara cele două fracțiuni au declarat pe rând că deputatul Gațcan a renunțat la mandat, că iubește socialiștii, că iubește „Pro Moldova”, că e sechestrat, că e eliberat. La finele zilei, însuși deputatul a apărut într-un video în care spune că „are nevoie de reabilitare”. Nu știu dacă electoratul de la Hâncești își va putea reabilita vreodată respectul față de actul electoral, scrie autoarea.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, este de părerea că decizia Înaltei Curți prin care s-a interzis desfășurarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare va influența, în mod cert, agenda politică din R. Moldova, scrie Deschide.md. Potrivit acestuia, unele partide ar fi fost avantajate de eventuala cumulare a celor două scrutine, dar, din moment ce această opțiune este clar imposibilă, cel mai probabil „vom asista la o schimbare a agendei politice și la o altă logică a confruntării politice”.

Dacă Rusia îi va porunci să folosească arme de foc împotriva protestatarilor, Dodon va accepta, ca Ianukovici? Vlad Țurcanu: ”Aici aș vedea și un risc pentru noi”, atenționează politicianul citat de portalul Podul.ro. Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale avertizează, într-un interviu acordat Newsweek România, că, în perspectiva viitoarelor convulsii și tensiuni electorale, rusofilul Igor Dodon ar putea fi incitat de Moscova, la fel cum a fost convins și pro-rusul Ianukovici, în 2014, pe fundalul Maidanului, să folosească arme de foc împotriva demonstranților care-l voiau plecat de la cârma Ucrainei. „Aici aș vedea și un risc pentru noi. Dodon este prea fricos ca să folosească trupele speciale împotriva populației și a opoziției, dar, în același timp, el este prea dependent de ruși ca să reușească să reziste în fața unei asemenea tentații și i se poate forța mâna. Dodon este periculos doar în măsura în care este un instrument docil în mâinile rușilor”, explică Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău