Ziarul Național | „Socialiștii au sărit ca ARȘI, după ce „Bild” a scris că Rusia ar fi finanțat cu 11,5 milioane de euro campania prezidențială a lui Dodon” (Revista presei)

  • 25 Iunie 2021 09:28
Ziarul Național | „Socialiștii au sărit ca ARȘI, după ce „Bild” a scris că Rusia ar fi finanțat cu 11,5 milioane de euro campania prezidențială a lui Dodon” (Revista presei)

Revista presei - 25 iunie 2021.

Portalul replicamedia.md publică secvențe dintr-o investigație a publicației germane Bild, despre „Investiția” de peste 11 milioane de euro a Kremlinului pentru „corectarea” alegerilor prezidențiale din R. Moldova”. Kremlinul ar fi planificat, în campania pentru alegerile prezidențiale din 2020 în Republica Moldova, peste 11 milioane de euro pentru a-l face pe candidatul pro-rus, Igor Dodon, din nou președinte al Republicii Moldova și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală, scriu jurnaliștii de la ziarul german Bild. Aceștia au publicat miercuri, 23 iunie, un document despre care spun că l-au obținut în exclusivitate de la Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova (SIS), potrivit căruia, din suma menționată urmau să fie finanțate surse mass-media, comentatori pe rețelele sociale, sondaje, canale de Telegram, și multe altele, cu scopul de a influența rezultatul alegerilor. În total, Kremlinul ar fi planificat să investească circa 11,453 milioane de euro în campania electorală a lui Igor Dodon. Patru milioane de euro erau destinați cumpărării „candidaților prietenoși” care să implementeze politica Kremlinului în Moldova după alegeri, 528.000 de euro urmau să meargă la „proiecte media” de propagandă, 393.000 de euro - către observatorii electorali străini și jumătate de milion de euro au fost destinați pentru „procesarea rezultatelor de către Comisia Electorală Centrală” - ultimul as din mâneca Kremlinului, în cazul în care candidatul pro-rus pierde alegerile. Potrivit Bild, în iulie 2020, serviciul secret al Republicii Moldova a identificat mai multe „proiecte” pe care Kremlinul începea sau intenționa să le implementeze pentru a influența alegătorii. „Unele dintre aceste proiecte sunt atât de obscure, încât caracterul lor pro-rus și anti-european devine evident doar la a doua vedere”, spun ziariștii Bild.

Socialiștii au sărit ca ARȘI, după ce „Bild” a scris că Rusia ar fi finanțat cu 11,5 milioane de euro campania prezidențială a lui Dodon”, titrează Ziarul Național, care citează un comunicat al PSRM în care se afirmă că: „Se pregătește terenul pentru interzicerea PSRM de către regimul dictatorial al Maiei Sandu”. PSRM consideră că investigația realizată de ziarul german „Bild”, în care se demonstrează că Rusia ar fi investit circa 11,5 milioane de euro în campania prezidențială a lui Igor Dodon, ar fi o pură invenție. În acest sens, formațiunea lui Igor Dodon intenționează să acționeze în judecată tabloidul „Bild”. „PSRM își exprimă indignarea în legătură cu invențiile calomnioase care se conțin într-un articol din publicația germană „Bild”, fiind distribuite de un șir de surse mass-media care o susțin pe Maia Sandu și PAS. PSRM respinge categoric aceste acuzații și declară că finanțarea campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon, precum și întreaga activitate a PSRM, a fost și se desfășoară pe baze legale, în strictă conformitate cu legislația R. Moldova”, se arată într-un comunicat de presă remis de socialiști.

Adevărul publică un editorial semnat de analistul de la București, Iulian Chifu, întitulat „Bătălia pentru orientarea strategică a Republicii Moldova”. „La Chișinău, speranța schimbării și a cuceririi depline a puterii pro-europene pare îndreptățită. O arată toate cele mai recente sondaje de opinie. Cu riscul de a lăsa în afara Parlamentului orice altă formațiune unionistă, pro-românească, pro-europeană de orice fel, PAS, partidul pro-prezidențial va îngloba și opțiunile care lipsesc astăzi din spectrul politic, în viitorul Parlament, tocmai pentru că, prin polarizare, a preluat în noua majoritate solidă toate aceste voturi. Construcția unor partide mai concentrate pe fiecare dintre aceste direcții va fi, poate, o problemă a viitorului. Însă raportarea la orientarea strategică, nu! Problema orientării strategice pro-occidentale trebuie tranșată de la început. Și a alegerii democrație versus autoritarism. Și a opțiunii pentru stat de drept și combaterea corupției. Cu riscul unor alegeri costisitoare, ele trebuie făcute de la început. În acest context, abordarea UE și SUA în raport cu Rusia este inevitabilă, ca piatră de temelie a definirii relațiilor viitoare. Cu particularitățile spațiul în care ființează Republica Moldova, cu nuanțele de rigoare în raport cu populația rusă și nostalgic sovietică sau a celei separatiste din regiunea nistreană, opțiunea trebuie făcută clar, explicit și fără echivoc”, subliniază autorul.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău