Ziarul Național | „Putin îl ajută pe Dodon să câștige alegerile” (Revista presei)

  • 04 Decembrie 2018 09:43
Ziarul Național | „Putin îl ajută pe Dodon să câștige alegerile” (Revista presei)

Revista presei - 4 decembrie.

”Putin îl ajută pe Dodon să câștige alegerile?”, se întreabă Ziarul Național, cu referire la anunțul de ieri al autorităților ruse de a oferi înlesniri cetățenilor moldoveni, în preajma alegerilor parlamentare din februarie 2019.

”170 de mii de cetățeni ai R. Moldova pot fi GRAȚIAȚI de către autoritățile Federației Ruse, dacă au încălcat legislația migrațională: Condiția e să fie în perioada scrutinului în R. Moldova”, continuă publicația și explică: ”acești cetățeni trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în perioada ianuarie – februarie 2019 și să revină în Rusia nu mai devreme de luna martie anul viitor. Adică, cetățenii trebuie să se afle acasă pe perioada campaniei electorale, dar și în cea postelectorală”. ”Anterior, mai multe voci de la Chișinău au solicitat organelor abilitate să investigheze dacă această „mărinimie” a Rusiei nu înseamnă imixtiune externă în alegerile parlamentare din februarie 2019, care urmează să aibă loc în R. Moldova”, mai scrie Ziarul Național.

”Cadourile dinaintea alegerilor. Ce e îndărătul lor?”, se întreabă și scriitorul Iulian Ciocan, la Europa Liberă.Toate aceste ieftiniri și majorări sunt un truc prin care politicienii autohtoni adună voturi la alegeri. „Și ce dacă?, m-a întrebat un vecin cu fața brăzdată prematur de riduri. „Nu contează ce scopuri au politicenii, contează că fac ceva pentru oameni…” (…) Mi se pare că scopul politicienilor e foarte important. Dacă ei fac ieftinirea numai ca să racoleze voturi, e jale, cred. Dacă ei fac promisiunea numai ca să ne arunce praf în ochi, e foarte grav. Dacă ei nu fac cu convingere ceea ce fac, suntem într-o adîncă mocirlă”, conchide Iulian Ciocan.

În același context, al promisiunilor electorale, analistul politic Anatol Țăranu, unul dintre fondatorii Convenției Euro-Unioniste din Republica Moldova, insistă pe ideea că, dacă liderul PDM, Vlad Plahotniuc, va anunța că e gata să accepte și să promoveze unirea cu România, atunci Convenția este dispusă să intre într-o alianță cu democrații, scrie publicația Adevărul. Totuși, el se arată convins că o alianță cu Vlad Plahotniuc este imposibilă, deoarece democratul nu va accepta programul electoral al Convenției Euro-Unioniste privind promovarea ideii unirii cu România.

Cotidianul se referă la declarația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, privind demiterea din funcție a președintelui Igor Dodon. ”Petarda „demiterea”, noul joc electoral Plahotniuc-Dodon”, își intitulează editorialul Alexandru Cozer. ”O demitere a lui Dodon în acest moment ar însemna pentru el și socialiști un cadou aproape egal în greutate. Pentru că la 2 ani de insuccese pe linie, perioadă în care în afară de vizite pe bandă rulantă la Moscova, Dodon nu le poate oferi absolut nimic alegătorilor săi, un astfel de „abuz” al actualei puteri ar fi scuza perfectă pentru liderul socialist”, opinează autorul. El crede că, totuși această idee nu va fi dusă la capăt. ”Plahotniuc are nevoie de un Dodon cu multe mandate în viitorul Parlament. Dar nici într-un caz prea multe, adică majoritate”, subliniază editorialistul în Cotidianul.

Tribuna publică un interviu cu analistul politic, Corneliu Ciurea, referitor la pregătirea de alegeri a formațiunilor politice. Potrivit lui, ”democrații și socialiștii nu inventează roata și recurg la strategii tradiționale care pot să le asigure un rezultat acceptabil. PDM va miza pe resursele administrative utilizate inteligent, iar socialiștii – pe simpatia unei părți a populației pentru orientarea pro-rusă. Handicapul dreptei este că nu dispune de resurse serioase, nu au candidați cunoscuți și nu mai sunt în stare să mobilizeze mase critice de protestatari. Dar aceste premise nu tocmai favorabile pot fi anulate printr-o campanie electorală energică”.

Portalul de investigații RISE Moldova, scrie despre ”Vecina prim-ministrului”, cu referire la o casă de lux din sectorul Buiucani al capitalei, situată chiar lângă casa lui Pavel Filip, care a intrat recent în proprietatea unei companii afiliată premierului.  ”Prim-ministrul Pavel Filip a devenit vecin cu o companie”, scriu jurnaliștii de la RISE Moldova. ”Compania a cumpărat o casă spațioasă pentru care a plătit câteva milioane de lei. RISE Moldova a aflat că această firmă de tip paravan, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari, îi aparține chiar familiei prim-ministrului. Timp de mai mulți ani, afacerile și interesele lui Pavel Filip au fost guvernate de trei nepoți”, scrie publicația.

Pe portalul Moldova.org găsim un reportaj din satul satul Chetrosu, r. Drochia – ”Hramul și „prăpădenia” din satul Chetrosu”. ”Este un sat din nordul țării, cu o populație de 4500 de oameni, două grădinițe, două gimnazii, două brutării, și un primar care stă în fruntea localității deja de două decenii. (…) Mătușa Ileana nu mai are pe nimeni, decât pe vecini. Nu mai visează, nu mai are așteptări și nu vrea prea multe, decât ca oamenii să fie altfel și cei de la conducere să nu mai cheltuie banii poporului pentru printarea pliantelor și PR-ul lor pentru lucrurile pe care nu le fac. „De ce-mi dau fotografiile lor? Vor să le țin ca pe niște icoane?”, se întreabă femeia. Toate pliantele împărțite de către partide în ajunul alegerilor, le aruncă în foc și spune că nici acestea nu o încălzesc decât doar câteva secunde”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău