Ziarul Național: Președintele Igor Dodon ar închina definitiv, pe bucăți, R.Moldova Moscovei (Revista presei)

  • 27 Decembrie 2019 10:25
Ziarul Național: Președintele Igor Dodon ar închina definitiv, pe bucăți, R.Moldova Moscovei (Revista presei)

„Identificarea și condamnarea vinovaților pentru frauda bancară va apropia Moldova și mai mult de UE”, susține într-un interviu pentru Europa Liberă europarlamentarul german Helmut Scholz, membru al Delegației UE-Moldova. Oficialul european și-a exprimat dezamăgirea de evoluțiile politice din Republica Moldova, după demiterea Guvernului condus de Maia Sandu.

Totodată, el atenționează că, din cauza unor greșeli ale actualului guvern, o serie de structuri oligarhice s-au reactivat. UE poate ajuta pentru ca toate procesele democratice să devină mai transparente. Guvernul trebuie să se țină de promisiunea de a restructura societatea și economia în Moldova, pentru a da tinerilor șansa de a participa la această schimbare, de a vedea speranță în țara lor și a nu mai fi nevoiți să plece din țară, a declarat Helmut Scholz.

Ziarul Național reține opinia analistul politic Iulian Chifu, care atenționează că  Aeroportul Internațional Chișinău ar fi ajuns pe mâna rușilor cu suportul șefului statului. Președintele Igor Dodon, cel care repetă în fiecare zi că R. Moldova trebuie să renunțe la geopolitică, ar închina definitiv, pe bucăți, R. Moldova Moscovei. În opinia expertului, Aeroportul Chișinău nu înseamnă doar porțile principale de intrare în R. Moldova. „E singura poarta spre Transnistria, pe unde vin trupe speciale ruse, armamentul și echipamente rusești sau bani rusești spre zona separatistă. Este ca și cum un stat își abandonează avantajele strategice ocupantului! - atenționează Iulian Chifu.

Dodon vrea să scoată un miliard de dolari din rezerva BNM. Expert: O lovitură asupra economiei – titrează Cotidianul. Președintele Igor Dodon propune ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții. Expertul economic Veaceslav Negruța consideră că un astfel de pas, mai ales făcut în an electoral, ar reprezenta o lovitură grea pentru economia Republicii Moldova.

O retragere atât de consistentă ar duce la creșterea bruscă a inflației și devalorizarea leului, consideră fostul ministru al Finanțelor. Totodată, expertul susține că Dodon „manipulează” și operează cu „falsuri” atunci când afirmă că rezervele valutare ale statului s-ar afla la Washington. „BNM plasează rezervele valutare în străinătate pentru a obține profit, dar nu doar la Washington. O bună parte (1,76 miliarde dolari, n.a.) sunt titluri de valoare, emise de state europene și SUA”, a declarat Veaceslav Negruța pentru Cotidianul.md. Dacă s-ar retrage 1,5 miliarde de dolari din rezervele valutare, atunci leul moldovenesc ar fi afectat grav, urmând să se deprecieze până la 25-28 de unități pentru un euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău