Ziarul Național/Nicolae Negru | „Gazprom” nu ar fi cedat, dacă R. Moldova nu ar fi avut alternative - România, Ucraina, și dacă nu ar fi fost ajutată de UE (Revista presei)

  • 30 Octombrie 2021 12:15
Ziarul Național/Nicolae Negru | „Gazprom” nu ar fi cedat, dacă R. Moldova nu ar fi avut alternative - România, Ucraina, și dacă nu ar fi fost ajutată de UE (Revista presei)

Revista presei - 30 octombrie 2021.

„Era previzibil că „Gazprom” va ceda, căci altfel cum avea să-i asigure cu gaze pe transnistreni. Iar ei nu păreau alarmați de perspectiva unei ierni friguroase. Totuși, înainte de a deschide sticla de șampanie, ar fi bine să citim contractul și anexele, dacă există. Ca să știm cât vom plăti la iarnă și ce concesii politice au fost făcute, dacă au fost făcute”, a declarat editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, după ce autoritățile au anunțat că, după negocieri complicate, a fost semnat un nou contract de furnizare a gazelor între „Gazprom” și „Moldovagaz”. În opinia editorialistului nostru, R. Moldova a făcut deja o concesie serioasă în raport cu Federația Rusă. „O concesie a și fost anunțată: ANRE a amânat până la 1 ianuarie 2022 punerea în aplicare a „Regulilor pieței energiei electrice”, aprobate în corespundere cu prevederile Pachetului Energetic III, pe care R. Moldova s-a angajat să-l implementeze în cadrul Acordului de Asociere cu UE, supărând Moscova. În comunicatul ANRE se spune că termenul nou a fost coordonat cu secretariatul Comunității Energetice. Astfel se va oferi „timp suplimentar pentru identificarea pârghiilor optime care vor contribui la soluționarea problemei dezechilibrelor provocate de entitățile nelicențiate care activează în regiunea transnistreană”, a menționat Negru. Totodată, Nicolae Negru nu exclude că poate fi vorba și de alte cedări, în speță politice. „Cunoaștem că Moscova a pus mai multe condiții, inclusiv legate de Acordul de Asociere UE-R. Moldova. S-a abordat și problema transnistreană. Despre ce au vorbit Kozak și Kulminski la cele două întâlniri ale lor la Kremlin nu s-a aflat nici până azi. După semnarea contractului, societatea trebuie să știe ce soluție a propus Kozak și ce i-a răspuns Kulminski. Nicolae Negru a ținut să precizeze că și gazoductul Iași-Chișinău a jucat un rol foarte important în negocierea unui nou contract cu „Gazprom”. „Fără acest gazoduct prețul ar fi fost mult mai mare, „Gazprom” nu ar fi cedat, dacă R. Moldova nu ar fi avut alternative - România, Ucraina, și dacă nu ar fi fost ajutată de UE”.

Ex-premierul Sturza nu prea vede motive de bucurie, după ce autoritățile de la Chișinău au anunțat despre semnarea unui nou CONTRACT cu „Gazprom”. „Știu ei, rușii, ce știu. Prețul a luat-o la vale, iar formula la deal”- titrează Ziarul Național. Fostul premier Ion Sturza este rezervat în privința avantajelor contractului pe un termen cinci ani, semnat astăzi între „Gazprom” și „Moldovagaz”. Acesta sugerează că prețurile la gaz vor scădea foarte curând, iar R. Moldova va plăti un preț mai mare decât cel de piață.

„Sunt 30 de ani de când trăim șantajul cu gaze. Îndată cum o autoritate din R. Moldova face o declarație (sinceră sau contextuală) privind cooperarea mai strânsă cu UE sau susținerea oricărei cauze care nu convine Kremlinului, chestiunea gazelor apare pe agendă fie imediat, fie odată cu apropierea perioadei reci a anului, scrie Alina Radu într-un editorial din Ziarul de Gardă. Nu, nu Putin sau Rusia sunt de vină că ne e frig. De vină sunt toate pleiadele de politicieni care s-au perindat la guvernarea R.Moldova în cei 30 de ani, lăsându-se corupți de vacanțe și alte beneficii primite la Kremlin, în schimbul unor contracte dezonorante pentru acest stat și cetățenii săi. Replica despre faptul că aceștia sunt giganții gazelor și trebuie să fim speriați în fața lor nu mai trebuie nici măcar amintită. În 30 de ani au existat atâtea exemple despre state care au reușit să iasă din această zonă de dependență energetică, dar și exemple despre modul dezonorant al Rusiei de a aborda problema gazelor în relație cu alte state, încât a devenit emblematic: nota de plată pentru gazele rusești nu conține doar o taxă financiară substanțială, ci și o taxă a umilinței și cinismului”, scrie autoarea.

„Dacă am pornit pe calea demnității, trebuie să continuăm așa” – titrează Europa Liberă, care a discutat despre criza gazelor cu locanicii din Sipoteni, Călărași „În cei 30 de ani de independentă, 100 procente din gazele Moldovei au fost importate din Rusia. Dar există și alternative care ar permite ca gazul să vină și din Vest. Presedinta Maia Sandu alansat un apel la solidaritate națională: „Să nu permitem divizarea țării când ne este cel mai greu”. Pe de altă parte, interlocutorii Europei Libere cred că în această chestiune există o presiune din partea Rusiei asupra Moldovei „și problema care s-a pus ca să achite datoria aceasta care nu-i real în așa termen pentru actuala guvernare, 700 de milioane, ca atare nu a fost achitată suma la timp și a crescut în 10 ani și imediat, în 3 ani de zile, să se rezolve. Dacă am pornit pe calea demnității, trebuie să continuăm așa, dar dacă o să aplecăm capul în jos, n-o să mai ieșim din asta.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău