Ziarul Național | Nicolae Negru: „Odată cu venirea lui Bolton în Rep. Moldova s-au limpezit niște lucruri”
-
30 August 2019 10:04
Revista presei 30 august 2019
„Guvernul se încurcă în declarații despre schimbările de la Aeroportul Chișinău”, comentează Timpul, după ce compania „NR Investments Ltd” anunță că a reușit să încheie tranzacția de cumpărare a cotei de 95% din „Avia Invest”, deși autoritățile au anunțat săptămâna trecută că acest lucru nu va fi posibil, pentru că a fost aplicat sechestru pe capitalul social al firmei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.
„Nu a existat nicio consultare între Guvern și NR Investments Ltd”- titrează Ziarul de Gardă, citând reacția Guvernului la anunțul privind schimbarea acționarului companiei Avia Invest SRL. Maia Sadu a fost informată post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL și doar după ce acest lucru a fost anunțat public.
Adevărul scrie că Dodon ar fi fost asigurat că vânzarea Avia Invest nu va fi posibilă. Dacă instituțiile statului au acționat în contradicție cu cele agreate, este foarte grav, a reacționat acesta după anunțul de vânzare a Avia Invest.
Comentând același subiect, jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie într-un editorial din Cotidianul că „impotența actualilor diriguitori e șocantă și revoltătoare. După ce au rupt cămașa (inclusiv Dodon) pe la toate emisiunile că au blocat tranzacția cu Aeroportul, astăzi aflăm că aceasta s-a încheiat. Satan are telecomandă! El lucrează de la distanță… Și ce folos că ai Consiliu Suprem de Securitate, ce folos că ai Guvern și, teoretic, deții toată puterea, dacă bateriile la telecomanda lui Satan sunt încă noi?” – se întreabă autorul.
Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că odată cu venirea lui Bolton s-au limpezit niște lucruri. 1) Chiar dacă a participat, împreună cu UE și Rusia, la înlăturarea lui Plahotniuc de pe scena politică și continuă să sprijine alianța ACUM-PSRM, SUA nu va accepta ca aceasta să creeze probleme de securitate în regiune, pentru Ucraina în primul rând, lucru care s-ar întâmpla dacă Moscova și-ar consolida influența la Chișinău. Referindu-se la un posibil acord moldo-rus de cooperare pe plan militar, Bolton și-a exprimat speranța că Chișinăul va fi capabil să ia decizii care „o vor ajuta să-și fortifice independența, nu să o slăbească”. 2) Problema transnistreană trebuie rezolvată în așa mod, încât Republica Moldova să nu-și piardă independența, să-și poată decide soarta de mai departe fără influență străină, a subliniat consilierul lui Trump, făcând aluzie la pretențiile Moscovei de a avea un cuvânt de spus asupra extinderii UE și NATO spre est”, consideră editorialistul. Din acest unghi de vedere, „consensul internațional” pe problema conflictului transnistrean, despre care îi vorbea președintele german Steinmeier lui Dodon, nu pare posibil, decât numai dacă Berlinul gândește ca Moscova, ale cărei soluții în problema transnistreană au scopul de a ne ține în sfera de influență a Rusiei, de a nu admite apropierea Republicii Moldova de România și UE. Fiindcă interconectarea energetică peste Prut a ajuns într-un punct decisiv, Moscova se grăbește să joace singura carte care i-a mai rămas, cea a Transnistriei. Washingtonul însă nu mai poate accepta federalizarea, ca pe vremuri. Azi, federalizarea, sub orice formă, inclusiv a unui „statut special”, ar echivala cu trădarea Ucrainei, care nu ar trece neobservată ca o eventuală trădare a Republicii Moldova