Ziarul Național | Igor Munteanu spune în ce condiții va depune Platforma DA o moțiune pentru demiterea Guvernului Chicu (Revista presei)
-
04 Iunie 2020 09:36
Revista presei - 4 iunie.
„Suntem lideri la procentul de teste pozitive. Jurnal.md atenționează că numărul cazurilor de infecție cu coronavirus crește alarmant în Republica Moldova. O cauză este și faptul că masca de protecție este purtată incorect de către oameni, spun experții. „Statul ar fi trebuit să-și asume responsabilitatea să procure aceste măști, deoarece ele sunt foarte scumpe”, spune fostul ministru al Sănătății Ala Nemerenco. Ea a îndemnat conducerea țării să procure măști pentru persoanele cu posibilități financiare limitate: „Atunci când avem alegeri electorale, avem cutiile poștale pline de flyere, acum în alte țări sunt puse pachete cu măști pentru persoanele care nu au suficiente finanțe”.
„Platforma DA va pregăti o moțiune pentru demiterea Guvernului Chicu, dar o va depune „doar atunci când vor exista toate circumstanțele necesare și suficiente pentru înlocuirea actualului Guvern cu unul solid, european, capabil să facă față multiplelor provocări de sănătate, recesiune economică și izolare internațională”, a subliniat deputatul Platformei DA Igor Munteanu, într-un interviu pentru Ziarului NAȚIONAL.
„Un nou termen politologic vine să învioreze atmosfera politicului moldovenesc – chicoismul, scrie Aurelia Peru într-un comentariu din Ziarul Național. Acesta presupune, în percepția autoarei, lipsă de viziune, stagnare, aroganță, scandaluri diplomatice și izolare internațională. Totodată, ea critică și comportamentul „mămăligar”, care devine unul confortabil și pentru opoziția noastră parlamentară. Autoarea amintește că opoziția a promis electoratului că în timp scurt va propune o moțiune de cenzură și un executiv nou, anticriză. După un exercițiu de seducere a votanților, abia acum începe să numere voturile pentru demisie și pentru legitimarea noului guvern. Este o greșeală tactică a opoziției care, din cauza respectivei temperări, oferă timp celor de la guvernare să se agațe de orice fir de paie (inclusiv teste negative COVID-19) pentru a se menține la putere până la scrutinul prezidențial”, atenționează experta.
În ediția din 4 iunie a Ziarului de Gardă citiți despre „averea lui Bogdat Țârdea, deputatul politolog cu mașini scumpe și casă în capitală, dar cu venituri oficiale de numai câteva mii de lei pe lună”.
Tot în Ziarul de Gardă găsiți un reportaj cutremurător despre copiii care au decedat după ce au căzut în wc-urile din curți.
Publicistul Petru Grozavu, se întreabă într-un editorial din Ziaruld e Gardă „Ce caută Garda de Onoare pe Piața Roșie”?
La aceeași temă, Timpul reține opinia fostului Ministru al Apărării Anatol Șalaru, care comentează participarea lui Igor Dodon la parada de la Moscova. „Este o parodie să sărbătorești 9 mai in iunie, scrie politicanul, denunțând totodată faptul că Dodon îi expune pe soldații armatei naționale la infectarea cu covid 19, dat fiind faptul ca Rusia este campioană la infectări. Plecarea lui Dodon la Moscova este încă o confirmare a faptului că este pudelul lui Putin care execută imediat comenzile date de stăpân, a comentat autorul, semnalând că prin participarea la acest eveniment, Dodon jigneste zeciile de mii de victime deportate și ucise de Rusia, dar mai ales scuipă pe morții din razboiul moldo-rus din 1992”.
„Igor Dodon îl imită pe Plahotniuc, dar speră că o va termina altfel, titrează Timpul. Publicația amintește că luna iunie a anului trecut a însemnat nu doar prăbușirea regimului lui Plahotniuc. De fapt, a suferit un eșec lamentabil modelul politic, pe care Plahotniuc și predecesorii săi au încercat să-l construiască pe malurile Bâcului”, atenționează autorul.
„Războiul monumentelor” continuă: Mormântul lui Alexandru Cristea, autorul muzicii imnului de stat, a fost VANDALIZAT – scrie Jurnal.md. Piatra de pe mormântul autorului muzicii imnului de stat al R. Moldova, Alexandru Cristea, nu mai are cruce și nici numele pe ea. Liantul dintre piatră cu partea superioară, care lipsește, arată bătut de ploaie și vânt, semn că monumentul a fost distrus mai demult. Doar o placă din marmură atârnată pe postament, pe care scrie „Preot, dirijor de cor, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova”, amintește că aici este înmormântată o personalitate importantă a neamului nostru. „Există prea multe coincidențe în demolarea însemnelor comemorative și a mormintelor eroilor și intelectualilor români. Acesta este un război al monumentelor, o luptă pe tărâm cultural și spiritual care a fost declanșat de bolșevici cu scopul de a ne mancurtiza. Trebuie să ținem cu dinții la tot ce este național, românesc și creștinesc, ca să ne păstrăm identitatea. Pentru asemenea fapte, trebuie deschise cauze penale. E vorba de vandalizare. Iar crucea trebuie neapărat restabilită”, a spus Iulian Rusanovschi, autorul volumului „Răboiul monumentelor”.