Ziarul Național: Furtul votului e un păcat mai grav ca furtul miliardului (Revista presei)  

  • 26 Iunie 2018 09:56
Ziarul Național: Furtul votului e un păcat mai grav ca furtul miliardului (Revista presei)

 

Revista presei - 26 iunie 2018.

Zi de protest la Chișinău. Protestatarii au venit la primărie în haine negre luându-și rămas bun de la democrație, anunță Evenimentul Zilei. Centrul Chișinăului este blocat din cauza protestului din fața Primăriei Chișinău împotriva deciziei CSJ de invalidare a alegerilor locale. O parte din oameni au venit îmbrăcați în haine negre, ca la înmormântare, luându-și rămas bun de la democrație. S-a decis crearea unui comitet.  Polițiștii înarmați până în dinți păzesc intrarea din fața primăriei, alții, gata să intervină, așteaptă pe străzile adiacente. De dimineață a fost o mică ambuscadă între protestatari și polițiști.  Andrei Năstase a chemat funcționarii de la primărie să se alăture protestului.

Furtul votului e un păcat mai grav ca furtul miliardului, titrează Ziarul Național.

Nicolae Negru se întreabă în publicație dacă înțelege Plahotniuc că pentru Occident furtul voturilor și ignorarea voinței liber exprimate a alegătorilor este un păcat mai grav chiar decât furtul unui miliard? În timp ce implicarea sa personală în furtul miliardului rămâne nedemonstrată, puțini au dubii că Rodica Berdilo nu a scris verdictul din capul său. Un lider irațional, imprevizibil, care nu respectă votul cetățenilor, devine nefrecventabil și nu poate miza pe sprijinul UE și SUA, decât poate doar pe linia securității regionale. Cariera politică a „coordonatorului executiv” se va opri aici, dacă nu va demonstra că nu are nimic în comun cu deciziile bizare ale judecătorilor care au anulat alegerile din Chișinău, afirmă Nicolae Negru.

Și ziaristul Petru Bogatu susține că invaliarea alegerilor de către Curtea Supremă de Justiție e mai mult decât o crimă, e o greșeală, vorba lui Fouche. E un act necugetat care prevestește o degradare seriosă a situației politice.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, i-a amintit ieri, premierului Pavel Filip că alegerile libere și corecte reprezintă o amprentă a unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără intervenție politică. Mesajul vine pe fundalul deciziilor judecătorești de a nu valida alegerile locale noi din Chișinău, scrie Cotidianul.  Publicația remarcă faptul că pe site-ul Guvernului de la Chișinău, însă, nu se vorbește nimic despre cele transmise de Pompeo referitor la alegerile libere și corecte.

La Chișinău se iese în stradă împotriva clasei politice, nu pentru Andrei Năstase!, titrează Adevărul.Potrivit publicației, popularitatea lui Andrei Năstase este una conjuncturală iar refuzul de validare a fost un simplu pretext. În fapt, atât la București, cât și la Chișinău se protestează în același mod și exact pentru același lucru: acapararea statului de către un grup politic mafiot transpartidic.

Cu ce putem compara Republica Moldova? Apare întrebarea în Timpul. Cu nimic viabil. Cu un fiasco total. Alegerile din Chișinău au spulberat și ultimele aparențe ale unei țări libere. Putem spune adio reformelor, Uniunii Europene, speranței pentru un trai mai bun. De acum tot ce ne așteaptă e slugărnicia față de cei care ne (con)duc spre ridicarea unui mare colhoz. Invalidarea mandatului lui Năstase nu este o palmă dată lui, ci o batjocură la adresa noastră. Însă, dup Timpul,  nu e totul sfârșit, chiar dacă suntem nu cu un picior în groapă, ci cu ambele, cu mâinile, cu capul. Mai avem încă o zi-două pentru a acorda o șansă patronilor care ne conduc să ne respecte decizia. Mai avem câteva luni la dispoziție pentru a înlătura de la putere pe toți cei de acum, parlament sau președinție.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău