Ziarul Național: „Se pregătește o implicare de proporții a Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova (Revista presei)

  • 30 Iunie 2020 09:30
Ziarul Național: „Se pregătește o implicare de proporții a Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova (Revista presei)

Revista presei din 30 iunie 2020

„Se pregătește o implicare de proporții a Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, atenționează Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național. Autorul remarcă uimitoarea viteza cu care procurorul general Alexandru Stoianoglo a decis că nu va începe urmărirea penală în cazul „kuliok”-ului cu bani transmis de Plahotniuc lui Dodon… Cu atâtea persoane implicate în afacerea „kuliok”-ul, să pui atât de repede punct investigațiilor, cum o face Stoianoglo, trebuie să fii într-adevăr „independent”, comentează editorialistul. Nu e greu de înțeles de ce s-a grăbit Stoianoglo. Lui Dodon nu i-ar sta bine să-și anunțe startul campaniei electorale cu un posibil dosar penal de luare de mită atârnând deasupra capului său. Din aceeași cauză, Stoianoglo s-a grăbit să-l absolve pe Dodon și de acuzația că ar fi fost finanțat de Rusia (după cum a recunoscut el într-un alt filmuleț), de extrădarea profesorilor turci în schimbul mobilei turcești pentru cabinetul prezidențial etcetera. Iar eliberarea, la fel de operativă, a lui Platon o fi fost necesară pentru asigurarea finanțării lui Dodon... După toate semnalmentele, se pregătește o implicare de proporții a Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, constată autorul. Având surplus de motorină în legătură cu conjunctura de pe piața internă și internațională, Moscova vrea să prindă doi iepuri: să-și deșerte un pic rezervoarele arhipline și să cumpere alegători în Republica Moldova… Iar cu 200 de milioane de euro poți să impresionezi o altă parte importantă de alegători. Mai ținând cont și de faptul că organizarea alegerilor îi va reveni Guvernului lui Dodon, acestea nu au cum să fie libere și corecte, mai atenționează Nicolae Negru.

Jurnal.md scrie despre inițiativa lui Dodon privind reorganizarea Serviciului Protecție și Pază de Stat. În timp ce șeful statului susține că scopul proiectului pe care și-a pus semnătura este „reorganizarea SPPS într-o instituție modernă și armonizarea cadrului juridic la exigențele timpului”, politicienii spun că Igor Dodon face asta din frică și pentru a folosi în scopuri personale puterea SPPS-ului. „El vrea să se asigure că cu el nu se va întâmpla așa cum s-a întâmplat cu Plahotniuc. Se consultă cu consilierii lui de la Moscova cum să procedeze și ce să facă. Merge atât de mult pe muchie și sfidează societatea atât internă, cât și comunitatea internațională care vrea să ajute Republica Moldova și se lovește în obrazul lui Dodon. În situația în care fiecare persoană care l-a votat pe Igor Dodon în 2016 s-ar gândi la faptul „ce a făcut președintele pentru mine? ”, asta s-ar rezuma la corupție și la minciuni. Ceea ce face el acum cu SPPS probabil este dictat de frică, nu atât din intenția de a-l copia pe Putin”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul talk-showului „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Cotidianul reține o dezvăluire a Maiei Sandu din perioada coaliției cu PSRM.   Igor Dodon o întreba frecvent pe Maia Sandu dacă poate prelua controlul asupra Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în condițiile în care guvernarea coaliției PSRM-ACUM nu reușea să găsească, timp de mai multe luni, un conducător al instituției. Invitată la postul BTV, lidera PAS a dezvăluit că fostul său partener de coaliție, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, o întreba în fiecare zi dacă poate „lua” ANSA, scrie Cotidianul. „Vă spun sincer… probabil o spun public pentru prima dată. Timp de cinci luni am căutat un candidat bun pentru ANSA. Cinci luni. Da, au fost specialiști buni, dar ei nu au vrut să muncească acolo”, a declarat ea. „Au fost foarte multe… îndeosebi domnul Dodon, în fiecare zi când mă vedea, mă întreba: pot să iau ANSA? Am spus că nu are voie să ia ANSA. Și am căutat oameni buni”, a mai spus fosta prim-ministră. „A venit chiar un concetățean care lucra în Marea Britanie în același sector, de siguranță a alimentelor. Un specialist foarte bun, a lucrat mult timp acolo, înțelegea totul. Dar când am început să discutăm despre câtă corupție este acolo, omul ne-a spus că nu vrea să devină procuror, ci să se ocupe de siguranța alimentelor”, a adăugat Maia Sandu.

R.Moldova va cumpăra energie electrică doar din Transnistria până în martie 2021, informează Gazeta de Chișinău. Până la sfârșitul lunii martie 2021, energia necesară va fi achiziționată de la o singură sursă – CERS Moldovenească, amplasată în regiunea transnistreană și care aparține companiei ruse „Inter RAO”. Acest lucru contravine fundamental acțiunilor guvernelor anterioare, care întotdeauna au achiziționat energie electrică din cel puțin două surse și la un preț mai bun, de obicei, din Transnistria și Ucraina. Învingătoare a fost anunțată din nou compania de stat „Energocom”, care are rol de intermediar, scrie Gazeta de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău