Ziarul Național: DÉJÀ-VU // Întoarcerea comuniștilor! (Revista presei)

  • 01 Iunie 2016 10:07
Ziarul Național: DÉJÀ-VU // Întoarcerea comuniștilor! (Revista presei)

Revista presei din 1 iunie 2016

DÉJÀ-VU // Întoarcerea comuniștilor! Guvernare „nouă” în Republica Moldova, cu oameni de până la 2009 și cu probleme de integritate, titrează Ziarul Național. Publicația scrie că ipoteza mai multor analiști din Republica Moldova, potrivit căreia, pe timpul comuniștilor, controversatul Vladimir Plahotniuc și-a început „construcția” imperiului, dobândind funcții importante în stat pentru oamenii săi, pare să se confirme tot mai mult. Potrivit ziarului odată cu învestirea Guvernului condus de Pavel Filip, și el persoană cu funcții importante în întreprinderi de stat până în 2009, oamenii „noi” promovați în fruntea instituțiilor guvernamentale, ocupate anterior de reprezentanți liberal-democrați, au devenit oameni „vechi”, anterior loiali regimului Voronin. Este vorba în special de instituții care acumulează bani (Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal) sau instituții de forță  ca Ministerul Afacerilor Interne).

Timpul observă că în ultimele patru luni, Biroul Național de Statistică a cunoscut trei directori generali. Un lucru este limpede după ziar,  e putredă treaba cu Recensământul.  Mai curând e vorba de incompetență sau ceva mai trist: interesul guvernanților de a ascunde situația reală a populației din Republica Moldova., afirmă Timpul.

Timpul mai  scrie că greva foamei anunțată de Vlad Filat rămâne deocamdată la nivel de declarații, cel puțin acest lucru reiese din faptul că până la ora actuală fostul prim-ministru nu a înștiințat oficial despre acest lucru conducerea Penitenciarului, unde se află în arest preventive, scrie publicați care citează portalul deschide.md. Potrivit Serviciului de presă al Departamentului Instituții Penitenciare până la acest moment conducerea Penitenciarului 13 din Capitală nu a fost anunțată oficial că Vlad Filat a declarat greva foamei. Avocatul lui Vlad Filat a declarat că fostul premier intră în greva foamei pentru a doua oară, din cauza că instanța a refuzat ca ședințele de judecată să fie publice dar și a condițiilor din penitenciar.

Ziarul de Gardă încearcă să afle cum sunt repartizate dosarele în procuratură. Cel puțin oficial, în toate instanțele de judecată, dosarele se repartizează judecătorilor aleatoriu, prin intermediul unui program special. Măsura a fost necesară pentru a combate corupția și pentru a evita ca examinarea dosarului să ajungă la judecătorul pe care-l dorește președintele instanței sau chiar cei care sunt parte în proces. În Procuratură însă, dosarele sunt repartizate mai mult haotic, după preferințele procurorului-șef, iar de multe ori, dosare controversate au ajuns sau ajung la unii și aceiași procurori, susține publicația. Astăzi, nici Codul de Procedură Penală și nici noua lege a Procuraturii nu prevăd modul în care trebuie distribuite dosarele în cadrul organelor Procuraturii, iar șefii Procuraturii susțin că, în cazul lor, nici nu se impune un program de repartizare aleatorie a dosarelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău