Ziarul de Gardă | Virusul „întinerește” – circa jumătate dintre toți pacienții aflați în prezent la terapie intensivă la spitalul de Urgențe sunt sub vârsta de 60 de ani (Revista presei)

  • 18 August 2021 09:36
Ziarul de Gardă | Virusul „întinerește” – circa jumătate dintre toți pacienții aflați în prezent la terapie intensivă la spitalul de Urgențe sunt sub vârsta de 60 de ani (Revista presei)

Revista presei - 18 august 2021.

Justiția este din nou una dintre cele mai discutate teme în presa de la Chișinău.

Cotidianul.md îl citează pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a criticat spiritul în care s-a desfășurat ședința de marți a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la care a participat pentru prima dată. „Aș avea multe de spus”, a afirmat Sergiu Litvinenco, rezumându-se în a vorbi „doar la ceea ce în cadrul acestei instituții se numește „concurs”. În opinia ministrului Justiției, în mod practic, rolul CSP-ului pe cariera procurorilor devine unul strict butaforic, doar pentru a vota și legifera candidatura decisă de Procurorul General. Potrivit lui Sergiu Litvinenco, sistemul are nevoie de un climat bun de activitate, oamenii profesioniști trebuie încurajați, aceasta trebuie să promoveze un organ colegial care reprezinta breasla procurorilor. Țara are nevoie de procurori eficienți și independenți, or, practica pe care am văzut-o azi, îi face, mai degrabă, obedienți”, a mai scris oficialul.

Jurnaliștii de la Europa Liberă publică un interviu procurorul Iurie Lealin, președinte al Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate, care afirmă că în Republica Moldova este nevoie de  un procuror general independent. Acesta opinează că în prezent se adoptă niște legi care conțin norme cu caracter general care se vor aplica la un număr nedeterminat de cazuri, nu este vorba doar de un singur procuror general. „Și aici vine iarăși problema că noi putem să avem un procuror general în fiecare an, teoretic, un alt procuror general, reieșind din proiectul care este, nu știu, poate miercuri se va schimba ceva. Și atunci, procurorul general care va fi pus în funcție, cu siguranță va face astfel ca să fie pe placul politicului. Și asta nicidecum nu este bine, noi totuși trebuie să avem un procuror general independent”, spune procurorul.

Portalul informațional agora.md publică un interviu cu noul șef de la Poliția de Frontieră, Rosian Vasiloi, care vorbește despre problema corupției, menționând că este nevoie de voință și atitudine promptă din partea autorităților dacă se dorește cu adevărat eradicarea corupției. „Fenomenul corupției nu începe la frontieră: el devine o continuitate acolo. Reiterez: atunci când mita este la locul ei la MAI, la IGP, și aici orbesc despre conducerea de nivel superior, atunci este evident că și cei din teritoriu nu vor sta într-o parte. Și aici fenomenul corupției are 2 dimensiuni: de sus în jos și de jos în sus”. În opinia șefului de la Frontieră,  toate reținerile polițiștilor de frontieră în Moldova au fost făcute de formă. Problema este de fapt una sistemică, și fără o abordare centralizată, sistemul se va bălăci în continuare.

Moldova nu a obținut nici un ban din scandalosul proiect de concesiune a 40 % din teritoriul Republicii Moldova, titrează portalul mold-street.com. Frontera Ressources International, companie offshore, selectată patru ani și opt luni în urmă de guvernul Filip pentru explorarea, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din sudul țării, nu a efectuat nicio activitate în Republica Moldova. În plus, de pe urma activității exploratorului american de gaze și petrol, țara noastră nu a avut deocamdată nici un beneficiu financiar sau material. Jurnaliștii citează Agenția Proprietății Publice, care susține că Frontera Ressources International nu-și onorează obligațiile contractuale și nici nu a dat semne că ar intenționa să o facă. De altfel, acesta nu este singurul mega proiect promovat anterior de democrați și oligarhul Vladimir Plahotniuc, cu grave probleme, mai scriu jurnaliștii.

 „Alegeri în Găgăuzia: Acalmie înaintea furtunii. Cum încearcă unii candidați să fenteze legea” scrie Gazeta de Chișinău. Potrivit publicației, campania electorală pentru acest scrutin din Găgăuzia, care se va desfășura pe 19 septembrie, este calificată ca una dintre cele mai plicticoase din istoria existenței autonomiei găgăuze, deoarece este anemică în public, în opinia celor mai mulți observatori. În același timp, jocurile de culise par să ia amploare în regiune, unde bașkanul Irina Vlah, care este și șefă a executivului de la Comrat, este interesată să mențină o majoritate confortabilă în Adunarea Populară. Jurnaliștii aduc în atenția publicului, scandalul care a luat amploare în Bugeac, unul dintre cele mai mari sate din Găgăuzia, unde în ultimele luni înainte de alegeri peste 500 de persoane din alte localități au fost înregistrate fictiv cu viză de reședință într-un cămin, în care nu locuiesc de fapt. În schimb, acestea ar putea vota pe 19 septembrie, fiind în stare să încline balanța în favoarea unui anumit candidat.

Ziarul de Gardă se întreabă cât de pregătite sunt spitalele din Republica Moldova pentru un nou val pandemic. Conducătorii spitalelor din R. Moldova avertizează că virusul „întinerește” – circa jumătate dintre toți pacienții aflați în prezent la terapie intensivă la spitalul de Urgențe sunt sub vârsta de 60 de ani. Medicii spun că virulența infecției e din ce în ce mai mare. În schimb, vaccinarea nu doar că reduce din cazurile de infectare, ci le permite angajaților din medicină să trateze forme cu mult mai ușoare. „Afectarea plămânilor la cei vaccinați e superficială, în raport cu cei nevaccinați, unde aceasta este foarte profundă”, punctează directorul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Arhivă Radio Chișinău