Ziarul de Gardă: Toți tinerii au visul să devină diasporă. Și doar o minune de coaliție poate salva Republica Moldova de acest abandon ( Revista presei)

  • 07 Iunie 2019 09:31
Ziarul de Gardă: Toți tinerii au visul să devină diasporă. Și doar o minune de coaliție poate salva Republica Moldova de acest abandon ( Revista presei)

Revista presei din 7 iunie 2019

Președintele Igor Dodon susține că la Chișinău ar putea fi creată, în următoarele zile, o majoritate parlamentară și un nou guvern, care să promoveze „o politică externă echilibrată”, scrie Ziarul Național. Igor Dodon a scris despre aceasta pe Facebook, după ce a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Socialiștii sunt „curtați” atât de Blocul „ACUM”, cât și de democrați, gata să voteze un spicher din partea socialiștilor. PSRM urmează să decidă după-amiază, la ședința Consiliului Republican, dacă acceptă vreo ofertă sau merg la alegeri anticipate.

Adevărul titrează că „Votarea Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker nu este de ajuns. PSRM insistă și pe funcții de conducere în viitorul Guvern format cu Blocul ACUM.

Pe de altă parte, președinta PAS Maia Sandu, anunță că „o bună parte din viitorii miniștri identificați de blocul ACUM sunt din diaspora”, după cum scrie portalul Deschide.md. Întrebată dacă vor fi oferite și socialiștilor funcții în Executiv, politiciana a zis că la ultima discuție, PSRM-iștii ar fi declarat că își doresc un guvern de profesioniști și sunt de acord cu varianta unui guvern format din membri ACUM + profesioniști care nu sunt membri de partid.

Într-un editorial pe Deschide.md, Petru Bogatu comentează referitor la discuțiile dintre ACUM și PSRM că „Oricât de rău ar fi Plahotniuc, este inadmisibil să plătești pentru a te debarasa de el cu readucerea benevolă a Republicii Moldova pe orbita Rusiei… Lucrurile trebuie schimbate în Republica Moldova, firește. Dar gradual și nu cu orice preț. Nu plătind cu o nouă vasalitate față de Moscova”, scrie Petru Bogatu.

Ziarul de Gardă compară R. Moldova cu un câine de lângă tomberon. „Toate puterile statului sunt în knock down, toate „mameloanele” de bani publici sunt răstra-supte, iar copiii abia așteaptă să le crească dinții de lapte, să-și ia pașaportul și să plece. Publicația subliniază că e cea mai crucială săptămână de după alegeri. Nu mai este timp de amânat, nici de pierdut… Oamenii nu mai sunt orbi, nici legați de gard. Declarația elevului de la Liceul „Ion Creangă” despre clasa lui dragă care peste câteva luni va deveni diasporă este cea mai citită știre pe portalurile media din luna mai 2019. Toți tinerii au visul să devină diasporă. Și doar o minune de coaliție poate salva Republica Moldova de acest abandon. Asta e principala provocare, subliniază Ziarul de Gardă. Priviți ce fac partidele pentru tineri, și aflați care a partidul care nu-i reprezintă. Care dintre partide atrage tinerii inteligenți, cu studii, care formațiune politică își construiește mesajele reieșind din opțiunile, propunerile și necesitățile lor? Dar care partid organizează șașlâcării și chiolhanuri? Care formațiune oferă tribună liberă tinerilor – celei mai vulnerabile și celei mai prețioase categorii de cetățeni? În care partid tinerii iau decizii? – se întreabă autorul”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău