Ziarul de Gardă: Rusia a sărbătorit demiterea Guvernului Sandu și preluarea puterii de stat în R. Moldova. Ce va urma? (Revista presei)

  • 22 Noiembrie 2019 09:32
Ziarul de Gardă: Rusia a sărbătorit demiterea Guvernului Sandu și preluarea puterii de stat în R. Moldova. Ce va urma? (Revista presei)

Revista presei din 22 noiembrie 2019

Prognoze SUMBRE pentru R. Moldova: „Începe o nouă COLONIZARE rusă. Este un act de CORUPERE pentru perpetuarea prezenței MILITARE ruse” – titrează Ziarul National. Creditul de 500 de milioane de dolari promis de Rusia ar putea presupune costuri enorme pentru R. Moldova, inclusiv perpetuarea prezenței militare ruse în Transnistria pentru mulți ani înainte. De această părere este analistul politic Petru Bogatu. Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră că acest împrumut trebuie privind cu precauție, deoarece Rusia dă bani doar în scopuri politice și geopolitice. Ce vom plăti? Cu ce vom plăti? Cu federalizarea R. Moldova sau cu rămânerea trupelor ruse aici? Totodată, comentatorul crede că acești bani, în cazul în care vor veni în R. Moldova, pot fi folosiți pentru promovarea imaginii lui Dodon și PSRM în campania pentru alegerile prezidențiale și parlamentare anticipate. Și expertul Dionis Cenușă este de părere că acest credit poate avea costuri politice mari pentru R. Moldova, dat fiind faptul că Rusia niciodată nu oferă nimic pe gratis.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că scăderea prețurilor de import al gazelelor naturale, anunțată de autorități la întoarcerea din Federația Rusă, este firească în actuala conjunctură a pieței. În opinia sa, tot ce au făcut autoritățile moldovenești e că au discutat prelungirea contractului cu „Gazprom” pentru asigurarea furnizării fiabile a gazelor naturale, scrie IPN.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, jurnalistul Petru Grozavu scrie că „tot ceea ce s-a întâmplat pe 14 noiembrie, o dată cu învestirea Guvernului Chicu și după, este o nouă reintrare a Basarabiei sub Rusia. Mai mult, o nouă ocupație rusească a Basarabiei. Camuflată, dar ocupație”, scrie autorul comparând gravitatea situației cu cea din 28 iunie 1940. Editorialistul notează că în prima vizită a noului premier Ion Chicu la Moscova și Zinaida Greceanâi, Irina Vlah de la Comrat și jumătate din Cabinetul de Miniștri. „Cu două zile mai devreme, tot la Moscova, a plecat și un grup de deputați socialiști. Pe rețelele de socializare au apărut poze de la o recepție oferită deputaților moldoveni „în cinstea relațiilor de prietenie între Rusia și Moldova”. Deci, s-a băut. A fost chef. Rusia a sărbătorit demiterea Guvernului Sandu și preluarea puterii de stat în R. Moldova. Ce va urma? Multe se vor întâmpla și nimic bun, cu un Dodon la Președinție, cu o Greceanîî la Parlament, cu un Chicu la Guvern, cu Vlah la Comrat, cu Usatîi la Bălți și cu un Tatarlî la Taraclia… Presa din Ucraina scrie că Kievul este îngrijorat de situația din R. Moldova și nu exclude că Rusia ar putea folosi R. Moldova pentru a ataca Ucraina”.

 „Rusia plăteşte întreţinerea Moldovei”, cu scopul de a-i asigura lui Dodon un nou mandat de preşedinte, titrează Adevărul, care preia un articol din presa rusă despre vizita lui Ion Chicu la Moscova. Ziarul Kommersant îşi intitulează articolul „Rusia plăteşte întreţinerea Moldovei” şi spune că pentru Moscova scopul politic al gesturilor anunţate este de a susţine candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la preşedinţie, la alegerile de anul viitor. „Un candidat loial şi care convine de minune Moscovei”, conchide publicaţia.

Altă publicație rusească - GraniRu, citată Europa Liberă, atenționează că „R. Moldova a căzut în capcana lui Kozak întinsă cu mâinile Occidentului. „Diplomații occidentali au scos din foc cu mâinile lor toate castanele necesare lui Kozak… În aceste cinci luni, Dodon a devenit Plahotniuc, mai exact Putin a devenit Plahotniuc”. Lui Dmitri Kozak nu îi rămâne decât să ia în derâdere partenerii şi să explice jurnaliştilor că alianţa între socialişti şi forţele pro-europene nu putea fi durabilă. Acum vicepremierul rus poate să-şi ia un respiro şi să se ocupe cu iscusință de facerea unei capcane pentru o jertfă mai masivă – Ucraina, conchide publicația, citată de Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-5,26 °C
cer senin
Umiditate:79 %
Vint:1 m/s
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
2 °C

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău