Ziarul de Gardă | „Lupte, criză și interese socialiste pe piața dezinfectanților ( Revista presei )

  • 27 Martie 2020 09:53
Ziarul de Gardă | „Lupte, criză și interese socialiste pe piața dezinfectanților ( Revista presei )

Revista presei din 27 martie 2020

Situație CRITICĂ: Peste 14 zile am putea avea 2 000 de persoane infectate cu COVID – 19, titrează Ziarul Național, care-l citează pe premierul Ion Chicu. El a declarat că „Dacă ajungem la 3 000 – 4 000 de infectați, NU vom putea acorda ajutor tuturor. Dacă vom continua să fim iresponsabili, vom MURI mulți”.

Lupte, criză și interese socialiste pe piața dezinfectanților. Ziarul de Gardă relevă într-o ancheta că Licitația centralizată pentru asigurarea spitalelor din R. Moldova cu dezinfectanți, anunțată în decembrie 2019, și-a desemnat câștigătorii abia la început de martie 2020. Rezultatele ei însă nu au putut fi implementate pentru că patru agenți economici au depus contestații, aflate încă în examinare. Astfel, în plină pandemie, spitalele de la noi, inclusiv cele din prima linie în lupta cu coronavirusul, au fost lăsate pe cont propriu și solicitate să găsească singure dezinfectanți, fie din rezerve, fie de la agenții economici de pe piață. Criza a fost alimentată și de o hotărâre a Guvernului din februarie, prin care dezinfectanții au fost incluși în lista produselor sociale. În aceste condiții, importatorii au fost descurajați să mai aducă marfă de peste hotare, fiind restricționați să-și pună un adaos comercial de pe urma căruia să poată avea profit. În aceste condiții, unul dintre beneficiarii acestei crize a devenit compania unui consilier municipal socialist, tot el fiind finul de cununie al fratelui președintelui R. Moldova”. Detalii găsiți în Ziarul de Gardă.

„Autoritățile locale din Ștefan Vodă cer instaurarea carantinei; Președintele raionului, izolat la domiciliu cu febră – titrează Jurnal.md. 7 persoane infectate cu COVID-19, două suspecte și 83 de persoane izolate la domiciliu după pelerinajul din 8 martie la o mănăstire din Ucraina”, scrie publicația.

„Anevoios e drumul moldovenilor către casă”, scrie Gazeta de Chișinău. Tot mai mulți moldoveni vor să revină acasă din cauza pandemiei de coronavirus. Ambasadele Republicii Moldova din străinătate sunt luate cu asalt de conaționalii care caută soluții de reîntoarcere, fie că au rămas fără un loc de muncă, nu mai au bani pentru chirie sau le este frică de noul virus.

„La Chișinău, politica se exersează cu blindatele pe străzi, comentează Vlad Țurcanu într-un editorial pentru portalul Podul.ro. autorul observă că „După o săptămână de propagandă copleșitoare și contradictorie (în care a reușit mai întâi să bagatelizeze riscurile coronavirusului, ca apoi să pretindă, a doua zi, că n-a fost înțeles corect de presă), Igor Dodon  a scos în scenă artileria grea, la propriu… Pentru ca să nu existe vreo îndoială că starea de urgență nu-i influențează lui Dodon agenda prestabilită, a urmat o previzibilă și cordială întrevedere cu ambasadorul rus, încheiată cu o concluzie sugestivă. „Criză globală va uni și mai mult popoarele noastre frățești”, a spus Dodon după întâlnirea cu Oleg Vasnețov. În opinia autorului, aceasta încurajează de fapt auditoriul moldovean să se gândească la o apropiere politică a Republicii Moldova de Moscova, pe fondul incertitudinii provocate de criza coronavirusului”.

Sergiu Musteață: „Cei de la guvernare nu înțeleg ce înseamnă criza prin care trecem” – titrează Timpul. În timp ce autoritățile cer donații pentru a rezista în lupta cu noul coronavirus și procură din fondul de rezervă echipamentele medicale necesare care ne lipsesc, iar spitalele fac față cu greu numărului tot mai mare de pacienți, Guvernul a decis miercuri să cheltuie 157 de mii de lei pentru confecționarea a 450 de medalii comemorative, dedicate celor „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”. Medaliile urmează a fi înmânate veteranilor de război, adică unor persoane de vârsta a treia, care sunt cele mai expuse în fața COVID-19, potrivit medicilor. Despre această decizie ieșită din comun în situația actuală, precum și despre pandemia de coronavirus la noi și în lume, Timpul discută cu istoricul Sergiu Musteață, care în prezent este cercetător la Universitatea Stanford din SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău