Ziarul de Gardă | Dodon pleacă definitiv, indiferent cât de mult îl va ajuta Șor (și cât timp) să își mențină controlul asupra noii majorități parlamentare și a Guvernului Chicu (Revista presei)
-
22 Decembrie 2020 09:33
Revista presei din 22 decembrie 2020
Dodon pleacă definitiv, indiferent cât de mult îl va ajuta Șor (și cât timp) să își mențină controlul asupra noii majorități parlamentare și a Guvernului Chicu, scrie Ziarul de Gardă. După 24 decembrie, s-ar putea ca Dodon să rămână și fără Șor. Surprizele în politica de la noi nu sunt o raritate, comentează editorialistul Petru Grozavu. De la Independență încoace, la cârma R. Moldova s-au perindat cinci președinți, însă niciunul dintre cei cinci nu a compromis mai mult și nu a pus R. Moldova într-o situație mai proastă decât Dodon. Și pe interior, și pe exterior. Dintr-o „poveste de succes” a Parteneriatului Estic, R. Moldova, sub cârmuirea lui Dodon, s-a pomenit în izolare internațională, în relații proaste cu vecinii, săracă, pustiită (cu 1/3 din populație plecată prin lume), furată, mințită, trădată, umilită… Culmea nesăbuinței: să ajungi să declari că armata rusă, care a atacat în 1992 R. Moldova, a oprit războiul la Nistru, iar pe criminalul de Krasnoselski să-l declari președintele Transnistriei, e de fapt mai mult decât nesăbuință, e crimă. Cu Dodon și până la Dodon „am fost și rămânem ostaticii unui sistem criminal de tip stalinist-putinist. De pe 24 decembrie, drumurile R. Moldova și ale lui Dodon se despart. R. Moldova avea nevoie de un lider nou (și îl are), pe care să-l accepte și cetățenii, și Vestul, și Estul. În acest context, autorul remarcă faptul că în trei săptămâni de după alegeri, fără să fie încă învestită în funcție, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi pe plan extern decât Dodon în patru ani. R. Moldova a fost scoasă din blocajul relațiilor cu UE și SUA. Au fost reluate relațiile cu vecinii – România și Ucraina, au fost tatonate relațiile cu Rusia. Până la Revelion, Maia Sandu va primi vizita președintelui României Klaus Iohannis, iar în ianuarie va pleca în vizită la Kiev.
Examinarea dosarului lui Ilan Șor a fost din nou amânată, informează Anticorupție.md. Curtea de Apel Cahul a amânat, luni, examinarea dosarului lui Ilan Șor. Examinarea cererii de recuzare a fost suspendată până la pronunțarea Curții Constituționale în cazul excepției de neconstituționalitate înaintată de avocații lui Șor. Judecătoarea Nina Veleva, care a examinat peste doi ani și jumătate dosarul cu pricina, ar putea să plece din sistem. Ea a depus o cerere în acest sens la Consiliul Superior al Magistraturii. Ilan Șor, a fost reținut în mai 2015 și condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Cu toate astea, instanța a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. La 12 februarie 2018, după circa opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, dosarul lui Șor a fost remis Curții de Apel Cahul.
Nemulțumiți de bugetul adoptat, transportatorii anunță noi proteste alături de fermieri, titrează Cotidianul. Protestele nu contenesc în ultimele săptămâni. Fermierii au anunțat că marți, la ora 10:00, va începe un nou val de proteste și au invitat să vină toată țara, întreaga societate. Aceștia au mai spus că o să recurgă la acțiuni mult mai dure.
Fermierii vor protesta la Vama Leușeni: „Nu ne ducem de aici până nu vom fi auziți”, titrează Jurnal.md. Mai mulți agricultori au pornit aseară spre punctul de trecere a frontierei, Leușeni, dar au fost opriți de poliție.
Discuțiile între fermieri și ministrul Agriculturii au deviat în ceartă, titrează Agora. În seara zilei de luni, 21 decembrie, fermierii s-au așezat la un dialog cu ministrul Agriculturii, Ion Perju. Schimbul de replici, însă, a fost scurt și a deviat în ceartă, iar ministrul a părăsit sala. Publicația mai notează că alți agricultori au pornit cu tractoarele din Ștefan Vodă, spre Chișinău. Aceștia au spus că vor merge din sat în sat ca să îndemne și alți fermieri să iasă la proteste.