Ziarul de Gardă / Alina Radu | Actuala guvernare trebuie să asigure maximă transparență în problema gazelor (Revista presei)

  • 01 Noiembrie 2021 08:58
Ziarul de Gardă / Alina Radu | Actuala guvernare trebuie să asigure maximă transparență în problema gazelor (Revista presei)

Recenta criză a gazelor nu este altceva decât manifestarea periodică a dependenței energetice a Republicii Moldova față de Federația Rusă, concluzionează într-o analiză Agenția IPN.

În pofida elaborării a tot felul de documente și strategii privind asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, acesta din urmă continuă să fie vulnerabilă și șantajabilă energetic. Criza gazelor a pus în evidență valoarea pretinșilor apărători ai intereselor Republicii Moldova. Cei care strigau despre pericolele la adresa statalității și se opuneau, chipurile, cedării Republicii Moldova străinilor, s-au dovedit a fi tocmai cei care s-au sucit ca giruetele, în 2006, cedând interesele țării de dragul menținerii la guvernare. Oricum, gestionarea în 2021 a crizei gazelor de către guvernarea tânără și neexperimentată a PAS pare a fi mult mai onorabilă decât gestionarea crizei din 2006, când dârzenia actualilor lideri BECS s-a sfârșit cu o îngenunchere umilitoare. Pentru aceștia din urmă lozinca propagandistică: Nu dăm țara străinilor!, trebuie înlocuită cu una adecvată  -  Nu dăm țara străinilor, pur și simplu o priponim de interesele acestora!”, comentează autorul.

De ce Moldova nu va fi debranșată de la gazul rusesc, de unde provine datoria de 8 miliarde de dolari și cine se îmbogățește în Transnistria pe banii „Gazprom”-ului – Ziarul de Gardă preia un articol din Novaya Gazeta despre criza gazelor din R. Moldova.  R. Moldova nu vrea să recunoască datoria și își explică poziția prin faptul că nu ea, datorează Gazprom-ului acești bani. Formal, datoria este înregistrată pe Moldovagaz, care este o filială a Gazprom-ului, care deține 50% din acțiunile companiei. Alte 13,44% aparțin Cabinetului de Miniștri al Transnistriei și sunt transferate conducerii Gazprom-ului. 1,23% din acțiuni sunt deținute de acționarii minoritari. Astfel, Guvernul R. Moldova deține doar 35,33% din acțiunile Moldovagaz. Și această circumstanță împiedică foarte mult republica să controleze procesul de acumulare a datoriilor, explică publicația… Când Gazprom-ul a amenințat cu întreruperea aprovizionării de gaze în Moldova, în republică și-au amintit nu doar despre datoria de miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz. Toți au atras atenția asupra faptului că în ultimii ani a existat o creștere bruscă a consumului de energie electrică în nerecunoscuta Republica Moldovenească Nistreană (RMN). Pe malul stâng al Nistrului trăiesc aproximativ 450 de mii de oameni, pe cel drept — de cinci ori mai mult, 2,6 milioane de oameni. Dar Transnistria consumă o dată și jumătate mai multă energie electrică. De ce se întâmplă acest lucru? Explicația constă în faptul că, începând cu 2018, în această regiune au început să apară ca ciupercile după ploaie fabricile miniere de criptovalută. Astăzi Transnistria este unul dintre cei mai mari producători de bitcoin din Europa. Și mulți consideră că Igor Chaika, fiul cel mai mic al fostului procuror general al Rusiei, este „nașul” acestui proces.

Tot în Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu scrie că actuala guvernare trebuie să asigure maximă transparență în problema gazelor. Oamenii trebuie să știe prețul gazelor, al acțiunilor guvernării, al succeselor sau al eșecurilor. Dacă cineva îi face Moldovei un cadou – oamenii trebuie să știe, dacă cineva îi aplică o menghină – tot trebuie să știe. Dacă urmează ca prețul gazelor să fie compensat pentru unele categorii de consumatori, e iarăși nevoie de transparență. Dacă consumatorii de la oraș vor fi recompensați pentru că prețul la gaze este exagerat de mare, ce vor primi în schimb locuitorii de la sate, care rămân să se încălzească iar cu tizic? Dar cel mai important, dacă consumatorilor din regiunea transnistreană li se permite un preț preferențial, atunci exact același preț ar trebui oferit fiecărui cetățean din R. Moldova. Dacă regiunii transnistrene i se permite consum pe datorie, atunci toate regiunile au același drept”, scrie Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău