Zi de reflecție în Ucraina, înaintea alegerilor prezidențiale de duminică. Cum arată sondajele

  • 30 Martie 2019 09:54
Zi de reflecție în Ucraina, înaintea alegerilor prezidențiale de duminică. Cum arată sondajele

Sâmbătă este zi de reflecție în Ucraina, înaintea alegerilor prezidențiale de duminică, fiind interzis orice tip de reuniune, discurs sau publicitate specifice campaniei electorale, scrie agenția RBC.

Alegerile prezidențiale din Ucraina vor avea loc pe 31 martie, secțiile de votare urmând să fie deschise între orele 8:00-20:00.

Sunt așteptați la urne toți cetățenii ucraineni care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv refugiații din Donbas și din Crimeea.

Pentru a putea vota, persoanele cu domiciliul în peninsula anexată de Rusia sau în teritoriile ocupate din Donbas ar fi trebuit să se înscrie în Registrul de stat al alegătorilor din Ucraina până pe data de 25 martie.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, în Ucraina sunt 35.560.427 de cetățeni cu drept de vot, însă acest lucru nu înseamnă că numărul celor care se vor prezenta la urne va fi atât de mare. În plus, numărul alegătorilor ucraineni aflați în evidența misiunilor diplomatice din afara țării este de 410.000.

Duminică, ucrainenii vor alege între 39 de candidați la președinție, deși Comisia Electorală Centrală a înregistrat inițial 44 de candidați, însă cinci dintre aceștia s-au retras din cursa electorală.

Potrivit celor mai recente sondaje, favoriții electoratului la alegerile prezidențiale ucrainene sunt comediantul Volodimir Zelenski, actualul președinte, Petro Poroșenko și fostul premier Iulia Timoșenko. Rezultatele unei recente cercetări sociologice realizate de Fundația pentru Inițiative Democratice și Institutul Internațional de Sociologie din Kiev arată că 28,5% dintre cetățenii ucraineni l-ar vota pe Zelenski pentru funcția de președinte al țării, în timp ce Poroșenko este susținut de 18,8% din electorat, iar Timoșenko de 13,3% din alegători. Cei trei sunt urmați de pro-rusul Iuri Boiko (11,5%), fostul ministru al aprării Anatoli Hrițenko (8,6%), liderul radicalilor ucraineni, Oleg Liașko (5,4%), fostul șef al Serviciului de Securitate Igor Smeșko (4,5%), pro-rusul Oleksandr Vilkul (4,1%) și naționalistul Ruslan Koșulinski (1,8%).

Comediantul Volodimir Zelenski este susținut cel mai mult de electoratul din sudul Ucrainei (26%), dar și în alte regiuni există mulți cetățeni dispuși să îl voteze (Est - 19%, Centru - 18%, Vest - 16%). Poroșenko ar fi votat în special de alegătorii din vest (17%) și centru (15%), mai puțin în sud (10%) și foarte puțin în est (5%). Timoșenko este susținută aproape la fel în vest (11%), sud (10%) și centru (9%) și semnificativ mai puțin în est (3%).

Zelenski este favoritul alegătorilor tineri, 45% dintre ucrainenii care au sub 30 de ani fiind dispuși să îl voteze. Acest sprijin în cazul lui Zelenski scade treptat: 26% dintre alegătorii cu vârste cuprinse între 30 și 44 ani, 12% dintre cei care au între 45 și 59 ani și 6% dintre cei a căror vârstă este de peste 60 de ani.

Poroșenko, dimpotrivă, este mai puțin susținut de tinerii sub vârsta de 30 de ani (7%), în timp ce în cazul celorlalte categorii de vârstă sprijinul se situează la 13-15%.

În ceea ce privește situația Iuliei Timoșenko, sondajul arată că aceasta este susținută de doar 3% dintre tinerii care au sub de 30 de ani, marea parte a ucrainenilor dispuși să o voteze având peste 45 de ani (12%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău