Zi de doliu național în R. Moldova. Nicolae Dabija este înmormântat astăzi

  • 15 Martie 2021 08:00
Zi de doliu național în R. Moldova. Nicolae Dabija este înmormântat astăzi

Scriitorul Nicolae Dabija este înmormântat astăzi, 15 martie, la Cimitirul Central din strada Armenească. Începând cu ora 10.30, la biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, va avea loc slujba prohodului, iar cortegiul funerar va porni spre cimitir la 11.30. Ceremonia religioasă de la cimitir este programată să înceapă la ora 12.00, transmite IPN.

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că va organiza mitingul de doliu din cadrul ceremoniei funerare a scriitorului și publicistului Nicolae Dabija. „Combinatul Servicii Funerare” este responsabil de partea de decor la cimitir, iar Direcția Cultură va organiza un moment artistic pe versurile lui Nicolae Dabija. Ieri seara, 14 martie, sicriul cu corpul neînsuflețit al scriitorului a fost depus la biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, pentru ca cititorii, oamenii de cultură și toți cei care l-au cunoscut să-și poată lua rămas bun.

Deputata PDM, Monica Babuc, a inițiat o petiție online către conducerea țării în vederea declarării zilei de 15 martie 2021, zi de doliu național pe întreg teritoriul Republicii Moldova. „Opera, întreaga lucrare a vieții și aspirațiile marelui scriitor, publicist si Om al cetății, Nicolae Dabija, au fost dedicate Neamului nostru românesc și celor mai sacre valori ale acestuia! Puțini sunt cei care nu au îngânat vreo dată versurile lui: „Cât trăim pe-acest pământ, mai avem un lucru sfânt”, sau „Preacurată-i fața pâinii” sau „Draga mea, iubito, floare-ngăndurată”... Am cunoscut cu toții verticalitatea sa în lupta pentru idealurile noastre naționale. L-am regăsit mereu aproape de oamenii acestui neam! Iată de ce Neamul trebuie să-i aducă onorul pe care îl merită marele Nicolae Dabija la plecarea sa către cele veșnice!”, se arată în petiție.

Ulterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de 15 martie este declarată zi de doliu național. Doliul în toată țara este instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”, se arată în decretul prezidențial. Astfel, azi în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 în memoria poetului se va ține un moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”. Autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive în masă. Redacțiile, ziarele, posturile de radio și de televiziune sunt îndemnate să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Academicianul Nicolae Dabija, scriitor, publicist, scenarist și redactor, s-a stins din viață în dimineața de 12 martie. Scriitorul era internat cu COVID-19 în Secția reanimare a Institutului de Medicină Urgentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău