Zi de doliu național în legătură cu funeraliile reputatei artiste plastice Valentina Rusu-Ciobanu

  • 05 Noiembrie 2021 08:00
Zi de doliu național în legătură cu funeraliile reputatei artiste plastice Valentina Rusu-Ciobanu

Astăzi este zi de doliu național în legătură cu funeraliile reputatei artiste plastice Valentina Rusu-Ciobanu.

Pictorița  s-a stins din viață pe 1 noiembrie, la vârsta de 101 ani.

Valentina Rusu-Ciobanu va fi înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău.

Serviciul divin și slujba de pomenire va avea loc la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, de la ora 09.00. La ora 10, cortegiul funerar se va deplasa spre monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar Ceremonia funerară și mitingul de doliu va avea loc la Cimitirul Central, la ora 11.00.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chișinău. În perioada 1938-1940 a studiat la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” ) din Chișinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre și Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druță, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ș.a.

În arta scenografică, a realizat decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chișinău) și „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

Lucrările pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

În 1996 a fost distinsă cu „Ordinul Republicii Moldova”, iar în 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, acordat de președintele României, Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău