Zelesnki anunță iadul în estul Ucrainei: A început bătălia pentru Donbas

  • 19 Aprilie 2022 10:10
Zelesnki anunță iadul în estul Ucrainei: A început bătălia pentru Donbas

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiștilor pro-ruși și unde luptele sângeroase s-au intensificat, scrie Agerpres, care citează AFP.

"Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive", a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

"Vom lupta, oricât de mulți soldați ruși sunt aduși aici. Ne vom apăra", a spus el.

Mai devreme, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai anunțase și el declanșarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

Oficialii ucraineni anunță iadul în estul Ucrainei

"Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi", a declarat el pe Facebook. "Sunt lupte în Rubijne și Popasna, lupte neîntrerupte în alte orașe pașnice", a adăugat el.

Cel puțin opt civili au fost uciși luni de tiruri și lovituri rusești, potrivit autorităților regionale.

Patru dintre ei au fost uciși în regiunea vecină Donețk, potrivit guvernatorului ucrainean al acestei regiuni, Pavlo Kirilenko. "Doi la Torske, unul la Șandrigalove și unul la Razdolne. Alte cinci persoane au fost rănite", a afirmat el pe Telegram.

Și alte patru persoane au murit la Kreminna, un orășel din regiunea Lugansk care a căzut luni în mâinile rușilor, a spus Serhii Gaidai pe Telegram.

"Kreminna se află, din păcate, sub controlul orcilor", poreclă dată trupelor ruse, a declarat el.

Oleksii Arestovici, consilier al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, a spus, însă, că "ocupanții ruși nu au cucerit încă Kreminna'.

"Acolo au loc lupte intense de stradă", a declarat el, citat de postul de televiziune Ukraina 24.

De la anunțul la sfârșitul lui martie a retragerii trupelor sale din regiunea Kievului, Rusia și-a concentrat forțele armate în estul Ucrainei, ținta unor bombardamente frecvente de la începutul invaziei ruse de la 24 februarie.

O ofensivă masivă a Moscoveia era anunțată de armata ucraineană de câteva săptămâni împotriva Donbasului, în mare parte sub controlul separatiștilor pro-ruși din autoproclamatele republici Lugansk și Donețk.

Președintele rus, Vladimir Putin, afirmă că desfășoară o operațiune militară în Ucraina pentru a-i salva pe rușii din Donbas de la un "genocid" orchestrat de "neonaziștii" ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:4,63 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău